Godfri: Srbija je u vreme pandemije pokazala da je dobar prijatelj SAD i Balkana

Vesti 13. apr 202115:45 6 komentara
TANJUG/RADE PRELIĆ (arhiva)

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izjavio je da Sjedinjene Američke Države produbljuju posvećenost Srbiji koja je u vreme pandemije pokazala da je dobar prijatelj Amerike i Balkana.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, uoči konferencije „Godinu dana kasnije: Srpsko-američki odnosi u vreme korone“, podsetio da je Srbija organizovala specijalne letove za američke državljane, donirala zaštitnu opremu i pribore za testiranje i distribuirala vakcine.

Povezane vesti:

Godfri je naveo da USAID obeležava 20 godina partnerstva sa Srbijom i da je tokom pandemije obezbedio robu i usluge u vrednosti od 4,3 miliona dolara za pomoć Srbiji.

Podsećajući na sporazum koji je potpisao sa ministrom finansija Sinišom Malim o podsticanju investicija, čime su stvoreni uslovi za početak aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC), rekao je da sada ta Kompanija sa srpskim Ministarstvom finansija radi na paketu zajmova i bankarskih garancija u vrednosti od milijardu dolara podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji tokom pandemije.

Takođe je naveo i sporazum sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o nastavku naučnog i tehnološkog partnerstva za narednih 10 godina.

Godfri je istakao da je posebno ponosan što se sa Ministarstvom rudarstva i energetike radi na daljem razvoju mogućosti za investiranje u sferi rudarstva, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

On je rekao da je veliki optimista po pitanju budućnosti srpsko-američkog partnerstva.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da Srbija i SAD treba da imaju strateški sporazum o saradnji.

Istakla je da su odnosi Srbije i SAD od ogromnog značaja za našu zemlju i da ih treba još dodatno produbiti.

„U vreme pandemije koronavirusa, odnosno u vreme krize, najviše se vide prijatelji“, rekla je Mihajlović i dodala da su SAD prijatelj Srbiji, kao što je Srbija prijatelj SAD.

Ona je podsetila na Vašingtonski sporazum, izgradnju Moravskog koridora, Memorandum o infrastrukturi i ponovno uspostavljenje letova između Beograda i Njujorka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare