Glumci protiv Rio Tinta: Kad igra reprezentacija – nebitno za koji klub navijaš

Vesti 19. nov 202118:57 > 19:44 38 komentara

Glumci Jelena Stupljanin i Viktor Savić koji su učestvovali u snimanju reklame protiv Rio Tinta rekli su u Danu uživo da "ovo nije politička borba". "Mnogo je važno da mi svi shvatimo da ovo nije politička borba, ovo je iznad politike. Ovo je kao kad reprezentacija igra - nije bitno da li navijaš za Zvezdu ili Partizan", kaže Savić. Stupljanin je dodala da je podneta tužba protiv RTS. Ispred zgrade RTS u toku je okupljanje građana. Reporter N1 javlja da je na protest zbog neemitovanja spota došlo više stotina ljudi.

Stupljanin kaže da, od trenutka kad je RTS krenuo da emituje reklamu o Rio Tintu, građani su počeli da se obraćaju udruženju Kreni Promeni, da pitaju šta da rade.

„Onda su iz tima Kreni Promeni smislili da naprave kontrareklamu. Problem je što 30 sekundi reklame u udarnom terminu na RTS košta milion dinara, obratili su se građanima, za negde manje od pet dana je uz male donacije oko 1.000 ljudi skupilo novac da se emituje reklama“, kaže ona.

Savić kaže da se to, međutim, nije desilo.

„Svi smo zajedno u tome. Mnogo je važno da mi svi shvatimo da ovo nije politička borba, ovo je iznad politike. Ovo je kao kad reprezentacija igra – nije bitno da li navijaš za Zvezdu ili Partizan. Ovo nije politička borba, ovo je borba za nešto što je iznad svega toga, ovo nije borba protiv Rio Tinta, nego borba za našu zemlju, našu decu. Moramo zajedno. Siguran sam da kompanije kao Rio Tinto samo na jedan poziv saoptše da će da prave tako nešto, da tu nije važno ko je na vlasti, smenili bi ga, to su takve kompanije protiv kojih može jedino narod sami zajedno da se izborimo“, kaže on.

Povezane vesti

Stupljanin ističe da je „došlo krajnje vreme“.

„Za šta više da se izborimo. Van i političkih stranaka, oni čak pominju i taj neki izraz ‘kvaziekolozi’, ‘nadriekolozi’, oni ne znaju šta je ekologija, oni su nestručni ljudi, ti političari koji tako pričaju, oni ne znaju stvari, vreme je da se vrate informacijama. Ova reklama za Rio Tinto na RTS, našli su neke statiste, pričaju neke kvaziinformacije, a u našoj reklami je 30 sekundi, i zarez je činjenica“, objašnjava ona.

Dodala je da je podneta tužba protiv RTS.

„Društvene mreže su jako važne, reč ljudi, komentari, da se svi udružimo da građani shvate da je ovo naša borba zajednička“, kaže ona.

Savić dodaje da „ne žele da se nameću“.

„Ne znam ko bi to odbio, ko se ne uključi u ovu borbu, taj ne zaslužuje pažnju. Mi moramo da privučemo pažnju, to je naš zadatak, imamo tu sreću da smo prepoznatljiva lica i da privlačimo pažnju, a onda će stručnjaci izaći i objasniti to, i nama. Nema predaje, ovo više nije pitanje nikakve boje, nema veze ni sa čim“, kaže Savić.

Stupljanin dodaje da su odabrali stručnost i zdravorazum i ekologiju kao suštinu.

„Očuvanja vode, vazduha, zemlje, to nisu kvazistvari“, rekla je.

Savić kaže da „agresija ne može da pobedi“.

„Samo pozitivno, ljubav, osmesi… Borimo se za zdravlje“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare