Gligić: Moramo da vakcinišemo veći broj ljudi, da dostignemo 80 odsto

Vesti 02. sep 202118:00 > 18:39 102 komentara

Virusološkinja Ana Gligić kaže da je zabrinuta zbog broja novozaraženih i pacijenata na respiratorima. "Kad uporedim taj broj sa onim pre vakcinacije jako je loš, što govori da se ovde nešto dešava s virusom. Zato se mora vakcinisati veći broj ljudi, da positgnemo barem 80 odsto", dodaje Gligić.

Gligić kaže da bez naučne potvrde možemo samo da nagađemo o novim sojevima i da će proći vreme dok dođemo do podataka.

„Obično prođu meseci dok se novi soj ne pokaže u punom delovanju. Mislim da sad već vidimo da ono što je bilo pre mesec dana nije isto, pune se bolnice, mnogo ljudi je na respiratorima, mnogo je i umrlih. Naši stručnjaci su prognozirali, a slabo je šta preduzeto da dočekamo ovu situaciju. Naglo punjenje bolnica je veliko iznenađenje, opustili smo se, pravili smo velike skupove, nismo ni kontrolisali kako treba primenu mera. Virus je možda i kod nas mutirao, ovo sve liči da nije isti kao što je bio pre mesec dana“, rekla je Gligić.

Povezane vesti:

Ona objašnjava da do mutacije dolazi zbog brzog prenošenja.

„Virus se menja i uvek ide mutacija na osobine da se održi tu gde jeste. Mi smo vakcinacijom postigli da imamo otprilike isti broj prenošenja i blažu kliničku sliku. Važno je da se kaže ljudima da je vakcina jedini način da ne dobijete tešku koronu i završite na respiratoru“, napominje.

Poredeći trenutnu situaciju sa epidemijom variola vere, Gligić je navela da je variola virus DNK i  ne muitira.

„Kako se prvi put pojavio nije izmenio svojstva, lako je bilo boriti se, napravite jednu vakcinu i vakcinišete celu populaciju. Moje iskustvo govori da su vakcina i revakcina dovoljne za to da ne dobijete tešku sliku i ne dođete do respiratora i letalnog ishoda“, kaže Gligić.

Na pitanje da li bi trebalo vakcinisati i decu, virusološkinja je rekla da o tome moraju da odlučuju kompetentni ljudi.

„Svakako ne treba vakcinisati bez odluke zvaničnog i dobro obrazovanog tima. Tim treba da vidi sve mogućnosti jedne vakcine“, rekla je Ana Gligić.

Kada je u pitanju treća doza, Gligić kaže da nju treba da dobiju imunokompromitovani i oni sa hroničnim bolestima.

„Većina u bolnicama je nevakcinisana, mi insistiramo da se vakciniše populacija koja oboleva, a nije vakcinisana. Ja se pitam šta će nam treća doza istom vakcinom. Mi moramo napraviti vakcinu od poslednje mutante koja je u cirkulaciji da bi se od nje zaštitili. Vakcinisanih ima malo u bolnicama, oni kod kuće preleže infekciju“. dodaje.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare