Gligić: Dok je virus u cirkulaciji i vakcinisani moraju da nose maske

Vesti 22. feb 202111:50 > 11:51 12 komentara

"Svi vakcinisani dok je virus u cirkulaciji moraju da nose maske. Virus je u okruženju, važno je da i vakcinisani ne uhvatimo virus, jer će naći put da se razmnožava u organizmu, ali će ga antitela vrlo brzo neutralisati i kilnička slika se ili neće razviti ili će biti blaga", poručuje virusološkinja Ana Gligić.

Gligić kaže da je sada jako važno da se u što kraćem roku vakciniše što više ljudi.

„Pozdravljam veliki broj vakcina, imamo priliku da kažemo antivakserima da nije nikakvo čipovanje. Bilo bi dobro da imamo još veći tempo, ja sam se raspitala kod kolega i kažu da je savršeno organizovano, na nekoliko punktova su išli. Bilo bi dobro da se što veći broj ljudi u što kraćem vremenu vakciniše i da ovo stane. Jer ovaj imunitet nije previse dugotrajan, ako se oduži vakcinacija do kraja godine, a imunitet slabi, imaćemo lošu situaciju. Vidim da stižu vakcine što znači da je organizacija dobra i da idemo ka suzbijanju. Jedino što brinu su muatnte“, kaže Gligić.

Povezane vesti:

Objašnjava da se sada nema vremena za analizu antitela, jer je to veliki poduhvat, koji se radi kad epidemija prođe.

„Antitela se javljau od četvrtog dana posle vakcinacije, pa do 14. dana kad su jako merljiva, a svoj maksimum dostižu od 21. do 28. dana i na tom nivou se dosta dugo održavaju. Onda imamo pad i ponovo imaju porast posle revakcinacije. Ona je veoma važna da se uradi između 21. i 28. dana, jer smo stimulisani imuni sistem prvom, probudili memorijalne ćelije, drugi atak vakcine će znanto povećati merljiva antitela“, objasnila je virusološkinja.

Na pitanje kako da izaberemo vakcinu, Gligić kaže da su sve vakcine imunogene i nisu toksične, a da ćemo njihovu neškodljivost na duge staze znati posle izvesnog vremena.

„Vakcine koje su rađene na nosaču i RNK vakcine su nove i o njima ne znamo mnogo. Važno je da se zaštitimo, a koliko će trajati pitanje je. Svi vakcinisani, dok je virus u cirkulaciji, moramo da nosimo maske. Tako se štitimo od pojave gripa, a moramo se čuvati dok broj zaraženih ne padne na toleranti nivo, da možemo da ublažavamo mere i da se družimo“, kaže.

Ublažavanje mera zavisi od situacije, navodi Gligić i dodaje da ih ne treba popuštati dok ne postignemo imunitet.

„Imali smo prokužavanje prirodnim putem plus vakcinacija, ne znam koliko je na nivou države, ali je on sigurno oko 40-50, po onome kako sam sračunala koliko je bilo pozitivnih. Moramo se držati mera. Bez revakcinacije nismo zaštićeni dovoljno“, rekla je Ana Gligić.

Kada su u pitanju deca, Gligić je objasnila da je njihov imunitet drugačiji.

„Ja u mojim godinama nemam imuni sistem tako oran, deca imaju imunitet od majki, a imaju imunitet koji stiču u kontaktu, a njihov imuni sistem je takav da brže reaguje nego naš, jer nije istrošen“, dodaje.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare