Glas Šumadije: Energetika obustavila odvoženje pepela u naselje Beloševac

Vesti 25. okt 202213:08
Izvor: N1

Kragujevačko preduzeće Energetika obustavilo je odvoženje pepela u prigradsko naselje Beloševac posle protesta meštana zbog odlagnja pepela na zemljištu udaljenom samo dvadesetak metara od prvih kuća.

Pročitajte još:

Kako je objavio portal Glas Šumadije, pepeo nastao sagorevanjem uglja koji se godinam odlaže na deponiji u krugu tog preduzeća neće se odvoziti u prigradsko naselje, dok se ne ispitaju sve eventualne opasnosti po zdravlje ljudi.

Preduzeće Energetika koje toplotnom energijom snabdeva 22.000 potrošača u Kragujevcu, nameravalo je da 15.000 tona pepela „uskaldišti“ na zemljištu u Beloševcu koje je u njenom vlasništvu.

Direktor Energetike Andreja Ilić rekao je da je projekat odobrilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Zavoda za ekologiju i da je predviđeno da se preko naslaga pepela, naspe sloj zemlje i na njemu uredi dečje igralište.

Međutim, meštani Beloševca zatražili su detaljnu analizu rizika od štetnog uticaja pepela na njihovu životnu sredinu i zdravlje ljudi i najavili da će, ukoliko Energetka nastavi dopremanje pepela, blokirati put Kragujevac – Jagodina.

Procenjuje se da Energetika na deponiji u svom krugu ima oko 20.000 tona pepela nastalog sagorevanjem uglja prilikom zagrevanja kotlova. Ta deponija se nalazi na samo 400 metara vazdušnom linijom od centra grada i predstavlja veliki ekološki problem.

Od ove grejne sezone, koja još nije počela, Energetika će umesto uglja koristiti gas.

Ukupna vrednost konverzije sistema grejanja od 12,5 miliona evra, finansirana je kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, a u okviru projekta predviđena su i sredstva za čišćenje te deponije pepela i njenu kultivaciju.

Komentari

Vaš komentar