Ginekološkinja iz Vašingtona: Vakcina bezbedna u svim stadijumima trudnoće

Vesti 06. nov 202118:08 > 18:10 7 komentara
Shutterstock

Američko udruženje ginekologa i akušera preporučilo je buster vakcine za sve trudnice, podsećajući da im, u slučaju zaraze, preti povećani rizik od težih oblika bolesti kao i opasnost od prevremenog porođaja, prenosi Glas Amerike.

Međutim, stopa vakcinacije među trudnicama u SAD i dalje je niska, delimično i zbog neizvesnosti ili netačnih informacija o vakcinama. Lekari sada imaju značajne statističke podatke i sa potpunom sigurnošću mogu da preporuče vakcine protiv kovida trudnicama, kaže za Glas Amerike Jovana Tavčar, ginekolog-akušer u Medstar bolnici Univerziteta Džordžtaun u Vašingtonu.

Od početka vakcinacije u Sjedinjenim Državama, trudnicama je preporučeno da se vakcinišu protiv kovida 19. Međutim, kao i u slučaju drugih kliničkih proba, vakcine nisu bile testirane na trudnicama pre nego što su odobrene, zbog čega neki lekari nisu bili spremni da ih odmah odlučno preporuče ovoj kategoriji. Za to vreme, počele su da se šire glasine i pogrešne informacije o štetnom uticaju vakcina na plodnost i na fetus. U septembru, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su izdali hitnu preporuku trudnicama da se vakcinišu, jer su podaci bili zabrinjavajući.

„Kada smo razgovarali pre više od godinu dana nismo imali te podatke, to je bio početak pandemije“, kaže za Glas Amerike doktorka Tavčar. „Sada znamo da je rizik od oboljevanja od težih oblika bolesti u trudnoći veći nego za opštu populaciju. Dva puta je veći rizik za prijem u intenzivnu negu ukoliko trudnica oboli od kovida i ima simptome, a rizik od smrti je čak 70 odsto veći“.

Lekari sada znaju i da virus ima efekat na samu trudnoću.

Povezane vesti:

„Vidimo povišen rizik od prevremenog porođaja, stanje koje se zove preeklampsija, kao i mrtvorođenosti. Takođe, događa se retko, ali je moguće da kovid virus pređe i na plod i onda postoji rizik da novorođenče pređe na intenzivnu negu zbog zaraze kovidom“, kaže ona.

S druge strane, nema primera da su vakcine negativno uticale bilo na začeće ili tok trudnoće.

„Što se tiče efekata vakcine na trudnoću, ona je zaista za sada po svim podacima apsolutno bezbedna. Ovde postoji registar pacijentkinja koje su primile kovid vakcinu u trudnoći, taj registar se zove V-safe, sada tu postoji već nekoliko stotina hiljada pacijenata, i nemamo nikakve podatke da su se pojavile bilo kakve neželjene reakcije drugačije nego kod opšte populacije, da postoje bilo kakvi neželjeni efekti na trudnoću u bilo kom periodu trudnoće ili dok neko pokušava da ostane u drugom stanju, u prvom drugom ili trećem trimestru, kao i za vreme dojenja odnosno u postpartalnom periodu“, navodi.

Sada postoje i dokazi da ako je majka vakcinisana, tokom trudnoće antitela kroz pupčanu vrpcu prelaze bebi, dodaje doktorka Tavčar.

„Nadam se da to kao razlog, da beba dobija antitela ako je majka vakcinisana, možda može da prevagne u odluci nekih žena da se vakcinišu“.

Izvor: Glas Amerike

Jovana Tavčar ističe još jedan podatak – do sada je u Americi registrovano oko 125.000 trudnica koje su hospitalizovane zbog kovida 19.

„97 procenata njih je nevakcinisano, zaista ne znam koji podatak bi bio značajniji u smislu toga šta se dešava ako trudnica nije vakcinisana, odnosno koliko vakcinacija pruža zaštitu od teških oblika bolesti“.

Prema podacima Centara za kontrolu bolesti, procenat vakcinisanih trudnica u zemlji je tek oko 31 odsto. Vašington i okolne države spadaju u područja sa jednom od najviših ukupnih stopa vakcinacije u celoj zemlji. Ipak, dr Tavčar svakodnevno sreće trudnice koje se nisu vakcinisale.

„Šta trudnice kažu zbog čega ne žele da prime vakcinu? Uglavnom je to neko sleganje ramenima i odmahivanje glavom, strah od nepoznatog koji je zaista bio možda više razumljiv na početku, ali sada posle svih ovih brojeva i podataka on bi trebalo da se smanjuje. Međutim, na nama je da edukujemo žene, pacijentkinje, da govorimo stalno iznova, da probamo da smanjimo taj strah od nepoznatog i strah od raznih teorija zavere koje čujemo svaki dan“.

Nekoliko trudnica preminulo u Srbiji

U Srbiji je, samo prošlog meseca, nekoliko trudnica preminulo od kovida. Tačan broj trudnica koje su stradale od virus od početka pandemije nije poznat, ali su smrtni slučajevi prijavljeni u bolnicama u nekoliko gradova – Beogradu, Kraljevu, Nišu i Kragujevcu.

Postoje i primeri da su i sami zdravstveni radnici odvraćali trudnice od vakcinacije. Pojedine trudnice su vraćene sa punktova za vakcinaciju, jer im je tražena pisana potvrda lekara. U SAD se potvrde ne traže, kaže doktorka Tavčar, jer je jedina kontraindikacija za vakcinaciju – poznata alergija na samu vakcinu ili neku od njenih komponenata.

„To je izuzetno retko, odnosno maltene ne postoji, odnosno ne možemo i da znamo, jer mnogi ljudi nisu bili tome izloženi tako da ne mogu da znaju unapred da imaju alergiju. Ali zaista, neke druge kontraindikacije su izuzetno retke, gotovo nepostojeće. Ovde ne tražimo nikakve potvrde, generalno savetujemo da se trudnice vakcinišu, jer čak ako postoji neznanje oko vakcine, postoji aposolutno znanje da je virus štetan u trudnoći po samu majku, a i plod“, kaže doktorka.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare