Generalna sekretarka OEBS sa Brnabić i Vučićem: Očigledni napredak Srbije

Vesti 25. okt 202114:57 > 16:41 4 komentara
N1

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Helgom Šmid o reformama koje Vlada Republike Srbije sprovodi u brojnim oblastima, posebno kada je reč o vladavini prava, medijskim slobodama i bezbednosti novinara, ali i o saradnji u regionu i globalnim problemima sa kojima se suočava ceo Zapadni Balkan, saopšteno je iz Vlade Srbije. Šmid, koja se sastala i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pohvalila je Srbiju zbog rezultata i "očiglednog napretka" u svim oblastima od značaja i navela da je napredak posebno ostvaren u sferi ekonomije i doprinosa regionalnoj stabilnosti i povezivanju.

Premijerka Brnabić zahvalila je generalnoj sekretarki na podršci koju ta misija pruža Srbiji u ključnim reformama, istakavši da je jednako lično posvećena kako ustavnim promenama tako i bezbednosti novinara, posebno žena u novinarstvu, jer je to, kako je naglasila, crvena linije preko koje se ne prelazi, navodi se dalje u saopštenju.

Povezane vesti:

Jedna od tema o kojoj se razgovaralo bila je i učešće žena u javnoj sferi i njihova zastupljenost na vodećim pozicijama, a premijerka je istakla da sa zadovoljstvom može da kaže da u nekim lokalnim samoupravama i gradovima Srbije žene prednjače na tim rukovodećim mestima, dok je njihova zastupljenost u Kancelariji za IT i e-upravu čak 60 odsto.

„To nije bio plan, već razlog leži u tome što su žene najbolje radile taj posao“, rekla je Brnabić.

Sagovornice su razmenile mišljenja o oblastima u kojima je moguće produbiti saradnju Srbije sa Kancelarijom OEBS poput regionalne saradnje, posebno kada je reč o organizovanom kriminalu i trafikingu. Klimatske promene su identifikovane kao tema od posebnog značaja, a generalna sekretarka Šmid je dodala da će Misija nastaviti da pruža i stručnu pomoć i saradnju u svim oblastima za koje Srbija bude smatrala da je potrebno, navedeno je u saopštenju.

Šmid sa Vučićem: Poseban napredak Srbije u ekonomiji i regionalnoj stabilnosti

Šmid se sastala i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim je razgovarala o učešću te institucije u reformskim procesima u Srbiji, kao i o prioritetima u budućoj saradnji, evropskom putu Srbije i reformama u oblasti vladavine prava. Vučić je istakao da je saradnja sa OEBS značajna za unapređenje reformskih procesa u Srbiji, naročito u savetodavnom aspektu prilikom sprovođenja reformi, kao i u pružanju podrške jačanju demokratskih institucija, podsticanju dijaloga i pružanju podrške civilnom sektoru, saopšteno je iz Predsedništva.

Tanjug/Dragan Kujundžić

„Za Srbiju je rad na nastavku reformi od ključnog interesa, kako za dalji napredak zemlje u svim oblastima, tako i u cilju očuvanja stabilnosti u regionu“, istakao je predsednik Vučić.

Generalna sekretarka Šmid je naglasila da će OEBS, kao pouzdan partner Srbije, nastaviti da prenosi iskustva institucijama Srbije u pogledu najboljih praksi na reformskom putu.

Ona je pohvalila Srbiju zbog rezultata i „očiglednog napretka“ u svim oblastima od značaja i navela da je napredak posebno ostvaren u sferi ekonomije i doprinosa regionalnoj stabilnosti i povezivanju.

Šmidova je posebno istakla spremnost OEBS da pruži podršku unapređenju medijske situacije u Srbiji, kao i u oblasti vladavine prava i primeni standarda zelene agende, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare