Gavrilović: Živimo u medijski duplom društvu, institucije ne rade svoj posao

Vesti 02. nov 202213:13 0 komentara
Shutterstock

Direktor BIRODI-ja Zoran Gavrilović izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je istraživanje ove organizacije pokazalo da nakon izbora u Srbiji postoji duboka podeljenost, čak i u sferi informisanja. Prvi deo čine pretplatnici koji imaju MTS, a drugi u domaćinstvima imaju SBB. "Imamo ozbiljne indicije da  živimo u medijski duplom društvu, koje nema relevantne informacije o određenim događajima... Kada pogledate rezultate, vidiite dve Srbije. Kao da isbori nisu bili u jednoj zemlji. I takva razlika govori o tome da moramo da vidimo šta se tu desilo", istakao je Gavrilović.

Takođe, istraživanje Biroa za društvena istraživanja pokazalo je i da su ispitanici koji u domaćinstvu imaju MTS, odnosno Telekom, značajno drugačije glasali od onih koji televiziju gledaju preko kablovskog provajdera SBB.

Povezane vesti

Istraživanje je sprovedeno, navodi Gavrilović, od 28. jula do 14. avgusta na uzorku od 1218 ispitanika, na prostoru Srbije bez Kosova.

„Ovo istraživanje nije palo sa neba. Nakon izbora bilo nam je bitno da sagledamo stanje medija… Imali smo indicije da živimo u medijski podeljenom društvu. U Srbiji imamo dva komunikacijska kanala, prvi je vezan za Telekom, drugi za United Mediu. I kroz ovo pitanje, koje smo ukrstili sa drugim pitanjem smo potvrdili ono što već znamo iz prethodnih medijskih monitoringa, a to je da imamo ozbiljne indicije da  živimo u medijski duplom društvu, koje nema relevantne informacije o određenim događajima“, kazao je Gavrilović.

Dodaje da u društvu koje ima razorene državne institucije postojanje dve medijske slike može da dovede do ozbiljnih problema.

„Naše istraživanje ne pravi probleme jer ukazuje na podele, naprotiv, ukazujemo na podelu koja treba da se reši. Ako imamo dve percepcije o stvarnosti, mislim da ćemo dolaziti u probleme“, kaže gost N1.

Nalazi (ovog istraživanja) govore da sa jedne strane imamo ljude koji u svojim domaćinstvima imaju MTS, i koji su u najvećoj  meri glasali za SNS, odnosno gde je raspodela glasova bila okrenuta prema Srpskoj naprednoj stranci i Vučiću, i imamo domaćinstva u kojima je SBB gde je diverzitet dosta veći.

„Onaj koji je najviše profitirao od SBB-a je Miloš Jovanović, odnosno koalicija koju je on predstavljao“, otkriva Gavrilović jedan od rezultata istraživanja.

Tako napominje, da su korisnici koji imaju MTS skloniji autoritarnijoj vlasti, liderskom vođenju društva, dok ispitanici koji imaju SBB, u većoj meri, oko 56 odsto, veruju u demokratiju.

„Ideja istraživanja je da alarmiramo nadležne institucije, pre svega REM, a tu je i Javni servis. Da ne odemo u situaciju da postanemo društvo duplih slika realnosti. U situaciji kada su nam institucije nefunkcionalne, to može da izazove probleme“, napominje Gavrilović.

Kementarišući rezultate istraživanja koja su u vezi sa poolitičkim strankama, on je naveo da se pokazalo da su stranke desnice zahvaljujući SBB-u dobile više glasova.

„Kada pogledate rezultate, vidiite dve Srbije. Kao da isbori nisu bili u jednoj zemlji. I takva razlika govori o tome da moramo da vidimo šta se tu desilo“, ukazuje sagovornik N1.

Pogledajte kompletno gostovanje Zorana Gavrilovića u emisiji N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!