Gavrilović tvrdi – Vučić ukinuo zakone, Panović za prekid „besmislenog“ dijaloga

Vesti 16. sep 202118:57 > 19:0125 komentara

Novinar Zoran Panović ocenio je u Danu uživo da opozicija u Srbiji treba da odustane od "besmislenog dijaloga u medijima" sa predstavnicima vlasti, dok direktor Birodija Zoran Gavrilović ističe da je "predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspostavio ličnu vlast i suspendovao zakone i institucije". Panović je poručio opoziciji da je "bitno da iskoristi pregovore i da postigne neki efekat", dok Gavrilović misli da može doći do nekog sporazuma, ali upozorava da taj sporazum "neće imati ko da kontroliše" i da sprovede sankcije ukoliko dođe do kršenja tog dogovora.

Podsetimo, međustranački dijalog uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta (EP) biće nastavljen sutra u Beogradu sastankom predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića sa evroparlamentarcima.

Povezane vesti:

„Da ne budem ciničan, ali kada ova opozicija bude vlast , a vlast opozicija, možda bi mogli opoziciji da ponude ovakav dokument. Šalu na stranu, ovo zvuči kao predlog temeljne reforme nekog našeg sistema, uključujući i medijskog. Iako se pominju konačni sporazum, moguće je da opozicija diže lestvicu da bi eventualno nekim pregovorima moglo da se dođe do nekog kompromisa. Predlog evroparlamentaraca nije odgovarao ni vlasti ni opoziciji, ali je ipak dijagnoza stanja u Srbiji“, naveo je Panović.

Konstatuje da medijsko stanje u Srbiji „nije dobro“, kao i da do rešenja između vlasti i opozicije može doći pregovorima.

„Malo je pretenciozno i nerealno očekivati da evroparlamentarci uređuju jutarnji program ili neke konkretne emisije. To ipak mora da se radi urednički, videćemo do čega će doći. Ono što se pokazalo vrlo tačno je da polako treba odustajati od tog dijaloga u medijima, jer ti dijalozi polako postaju besmisleni i apsurdni. Mislim da opozicija treba da insistira da ima svoje vreme, da kaže ono što misli, i ono šta su stvarni problemi u društvu“, smatra Panović.

Gavrilović ocenjuje da je Aleksandar Vučić uspeo da uradi jednu stvar, a to je – „pregovaranje o primeni zakona“.

„Aleksandar Vučić je uspostavio ličnu vlast. Suspendovao je zakone i institucije. I ovaj predlog koji su dobili evroparlamentarci jeste pokušaj da se odgovori na tu vrstu suspendovanja zakona i institucija“, rekao je Gavrilović.

Ukazuje da je u predlogu pominje Koordinaciono telo, a da mi zakonski imamo predviđene REM, kao i Nadzorni odbor, pa zbog toga napominje da zbog toga „nama nisu potrebna nikakva paralelna, odnosno komesarska tela“.

„Opozicija je trebala da insistira na primeni zakona, da insistira da REM posle šest godina postane institucija koja radi u skladu sa zakonom. Toga nema nigde“, ukazuje Gavrilović.

Insistira na tome da Aleksandar Vučić ne može biti učesnik predizborne kampanje za parlamentarne, odnosno beogradske izbore i da je „ODIHR u izveštaju od prošle godine u izveštaju napisao da Vučić svojim pojavljivanjem kao predsednik države i stranke krši OEBS-ov dokumkent iz Kopenhagena iz devedesete godine“.

N1

„Imamo ličnu vlast, koja je otela državu, i sada pregovara sa poziicje moći šta će  od zakona da se primenjuje, a šta neće. I ovi predlozi idu na ruku Vučiću. Opozicija treba da traži poštovanje zakona, jer mi smo država koja je kandidat u EU, i ne mogu da verujem da mi uopšte pričamo o primeni zakona“, ocenio je Gavrilović.

Zbog svega što se dogodilo, Gavrilović smatra i da predstavnici Evropskog parlamenta učestvuju u „urušavanju prava u Srbiji“.

„Srbija je zrela za pregovore, ali o Ustavotvornoj skupštini. Ovde su vladavina zakona, integritet institucija i sloboda javnosti sprženi. Ovde nema uslova za izbore. Imamo sistem lične vlasti koji pokušava da pregovara o primeni zakona“, podvukao je direktor Birodija.

Panović se slaže sa mišljenjem da su institucije „u dobroj meri razorene“, i dodaje da je vrlo teško primenjih zahtev o formiranju tela koji bi koordinisao emisije na javnom servisu.

N1

„Slažem se sa kolegom (Gavrilovićem). Treba posmatrati situaciju kao da smo u devedesetoj godini. Kao okrugli sto o tome da li nam treba višeparlamentarizam, mediji… Na tom nivou ti razgovori treba da se vode. A to je jedna poražavajuća stvar“, ukazuje Panović.

On je svoj stav o ukidanju debatnih emisija predstavnika vlasti i opozicije obrazložio činjenicom da su se takve emisije u medijima pretvorile u nadvikivanje političara, u kojima jedni nabrajaju afere vlasti, a sa druge strane predstavnici vlasti navode milione prometa Đilasove firme.

„Pokazalo se suštinski da nije moguć dijalog između predstavnika vlasti i predstavnika tzv. bojkot opozicije. To je maltene nemoguće“, kaže Panović i podseća da su i retki dijalozi koji su uspeli, prikazivani ujutru, kada nema velike gledanosti.

Prema njegovom mišljenju, „opozicija treba da dobije svoje vreme, koje joj pripada i da kaže šta želi“.

Gavrilović ističe da u sadašnjem programu RTS-a opozicije nema, i da postoje dva nivoa problema.

„Jedan problem jeste koje se teme biraju i koji se akteri biraju. Ovde su mediji, pogotovo televizije sa nacionalnom frekvencijom postale sredstvo propagande, a Pink i odmazde prema opoziciji. Ovde je problem kvaliteta rada, poštovanje kodeksa novinara. Druga dimenzija je uskraćenost opoziciji. Ja mislim da je rešenje u tome da se izvrši pritisak da REM konačno počne da radi svoj posao“, kaže Gavrilović i precizira da u tom slučaju uslov za održavanje izbora bio da  REM ne može da ostane u ovom sastavu u kakvom je danas.

„Ti ljudi sedam godina, od 2014. godine rade u nezakonitom stanju“, navodi on i dodaje da bi normalizovan rad REM-a pomogao i u normalizaciji odnosa u elektronskim medijima.

Komentari

Vaš komentar