Gavrilović o štrajku REM-a: Van pameti, neka rade po zakonu ili daju ostavke

Vesti 10. dec 202210:17 31 komentara
N1

Direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrlović ocenio je u Novom danu da je objava o štrajku Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) čin "politikanstva" ovog tela i podsetio je da je REM državna institucija, odnosno, da bi to bilo isto kao kada bi Vlada Srbije ili parlament proglasili štrajk. "To je van pameti", istakao je Gavrilović.

„Priča o REM-u je priča o integritetu institucija, sa jedne strane, sa druge strane o javnosti. Mi u BIRODI-ju smatramo da je jako bitno da imamo slobodnu javnost i funkcionalne institucije. Svega ovoga ne bi bilo da je REM svoje odluke donosio u zakonskom okviru, i da je radio svoj posao. Umesto toga, potpuno se slažem da su se neki ljudi u REM-u uplašili svoje odgovornosti i odluke, ali, u toj situaciji nemaju prava na štrajk. Razgovarao sam sa advokatima, i, oni su imali pravo da rade i da donesu odluku, ili da podnesu ostavke. Tako funkcioniše država“, rekao je Gavrilović.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, potez REM-a predstavlja „jeftin PR i politikanstvo“.

„Javnost je reagovala na nerad REM-a i televizije koje su se osetile pogođenim su napravile akciju na koju su imale pravo, istakao je Gavrilović.

Konstatuje da je posao REM-a da sprovodi zakon, a ne da osluškuje kako će neko da oceni njihov rad i da li će sutra možda skupštinska većina da ih smeni.

„Ja kada sam čuo tu informaciju, prvo nisam poverovao, a onda nisam bio siguran da li da plačem ili da se smejem. Državno telo je vrhovna vlast u oblasti elektronskih medija, i to bi bilo isto kao kada Vlada Srbije ili Skupština ne bi radili i napravili štrajk. To je van pameti“, napomenuo je Gavrilović.

Podsetio je da je predsednica REM-a Olivera Zekić civilne organizacije nazivala raznim pogrdnim imenima.

„Priča o REM-u je priča o slobodnoj javnosti. REM ne treba da se plaši javnosti, već da doprinese da imamo slobodnu javnost. Za mene nije bitno ko će da dobije nacionalne frekvencije, za mene je bitno da REM radi svoj posao“, naglasio je Gavrilović.

On je govoreći o crtanju nacističkih simbola na zgradi u kojoj stanuje potpredsednik REM-a, rekao da mu je drago da je počinilac uhvaćen, kao i da se nada  da će taj čovek biti adekvatno sankcionisan.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare