Gak: Privremeno zatvoren vrtić „Zamak“

Vesti 25. jan. 202117:176 komentara
Podeli:
vrtić
Izvor: N1, Ilustracija

Prosvetna inspekcija Grada Beograda donela je rešenje o privremenoj zabrani rada predškolske ustanove „Zamak“ na Voždovcu u kojoj je kamerama zabeleženo grubo, nestručno i nesavesno ophođenje prema deci, saopšteno je iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Sekretar Slavko Gak rekao je, kako prenosi Beoinfo, da je okončan inspekcijski nadzor u ovoj ustanovi i da su inspektori konstatovali niz nepravilnosti zbog kojih je usledila mera zatvaranja.

„Od sutra zvanično ovaj vrtić ne radi. U rukama gradske prosvetne inspekcije je mera privremenog zatvaranja, ali će predmet biti prosleđen Ministarstvu prosvete na dalje postupanje nakon čega očekujem da vrtić bude i trajno zatvoren“,  naveo je Gak.

Povezano:

U tom slučaju bi, prema njegovim rečima, to bilo prvo trajno zatvaranje nekog vrtića u prestonici, otkad Grad Beograd subvencioniše deo troškova boravka dece u tim ustanovama.

Nakon završene vanredne kontrole u vrtiću Zamak, prosvetna inspekcija Grada Beograda je konstatovala da ustanova nema dovoljan broj vaspitača i medicinskih sestara-vaspitača za broj upisane dece, prenosi Beoinfo. Кako se navodi, zaposleno je četiri umesto osam vaspitača koliko bi ih moralo biti po zakonu u toj ustanovi, da nisu angažovani stručni saradnici, pre svega medicinska sestra-saradnik na poslovima nege i preventivne zdravstvene zaštite a da zaposleni vaspitači nemaju položen stručni ispit, odnosno nemaju licencu za rad. Sve ovo zahteva prosleđivanje na dalji stručno-pedagoški nadzor Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ističe se u saopštenju resornog sekretarijata.

„Ovakvo ponašanje je nedopustivo. Insistiraću da svi odgovorni budu najstrože kažnjeni „, zaključio je Gak.

Ovaj vrtić došao je u žižu javnosti nakon što su se u medijima pojavili snimci nasilja nad decom od strane vaspitačice.

Komentari

Vaš komentar