Gak: Beograd blizu ukidanja liste čekanja za upis u vrtić

Vesti 02. jun 202114:10 > 18:47 0 komentara
N1 (ilustracija)

Nakon analize svih pristiglih zahteva za mesto u beogradskim vrtićima, upisne komisije utvrdile su da su stigla 6.184 dupla zahteva, što znači da je realan broj podnetih zahteva na ovogodišnjem konkursu 18.996, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

„To je oko šest odsto manje zahteva u odnosu na prošlu godinu i sa oko 1.250 slobodnih mesta više na konkursu, to nam daje realne osnove za prognozu da je Beograd na korak do ukidanja liste čekanja”, rekao je Gak gostujući na TV Kopernikus, prenosi Beoinfo.

Kako je istakao, 7. juna se očekuje objava preliminarnih lista primljene dece, nakon čega će roditeljima biti ostavljen rok za žalbe, ukoliko ih ima.

„Kada se ceo taj proces završi, konkurs se završava objavom konačnih lista početkom jula“, rekao je Gak.

Gak je podsetio da je Grad Beograd 2017. godine imao oko 10.000 dece na čekanju, te da je minimalna lista ili njeno ukidanje ove godine, što će se znati u septembru, istorijski uspeh Grada Beograda u predškolstvu.

„To je bio cilj kojem smo težili i na čijoj smo realizaciji puno radili. Zaista nam je bitno da što veći broj dece prođe kroz predškolsko obrazovanje, jer je ono od izuzetnog značaja za pravilan razvoj dece“, zaključio je Gak.

On je dodao da je u ovom trenutku u Gradu Beogradu obuhvat predškolskim obrazovanjem oko 74 odsto, odnosno da u vrtiće ide skoro 80.000 dece.

SSP: Gak od 2018. obećava ukidanje liste čekanja

Stranka slobode i pravde ocenila je izjavu gradskog sekretara za obrazovanje Slavka Gaka, da bi uskoro mogle da budu ukinute liste čekanja za vrtiće u Beogradu, kao „obmanu roditelja“ i dodala da on „rešenje za taj problem nema“.

„Podsetimo se da je 2018. godine rekao da bi lista čekanja u Beogradu trebala da bude ukinuta, a gle čuda u 2019. godine Slavko Gak je izjavio ‘očekujem da Beograd konačno ukine liste čekanja’. Vrhunac bezobrazluka u 2021. godini, Slavko Gak opet obećava istu stvar, ali on rešenja nema“, navela je u saopštenju predsednica SSP Zvezdara Tijana Šerbula.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!