Gajić: Postupak protiv uzbunjivača Obradovića obeležen kršenjem njegovih prava

Vesti 07. okt 202108:03 > 08:05 11 komentara
N1

Advokat Vladimir Gajić izjavio je da krivični postupak protiv uzbunjivača iz "Krušika" Aleksandra Obradovića "manje-više tapka već dve godine" i da ne zavisi od tužilaštva za visokotehnološki kriminal da li će podići optužnicu, već da se "zna ko će odlučiti o tome".

„Ako podignu optužnicu, mogu da garantujem tužilaštvu i njihovim mentorima da će im biti krajnje neprijatno. Da se lopovi i kriminalci obračunaju sa čovekom koji je otkrio njihov kriminal, to nećemo dopustiti tek tako“, rekao je za novi broj NiN-a Gajić, koji je i Obradovićev zastupnik u postupku.

U tekstu u kojem se podseća da je 10. oktobra 2019. godine taj nedeljnik prvi pisao o hapšenju uzbunjivača iz „Krušika“, Gajić je rekao da je postupak koji je tužilac pokrenuo tako što Obradovića sumnjiči za odavanje poslovne tajne, „obeležen kršenjem prava odbrane i okrivljenog sve vreme“.

„Aleksandar (Obradović) i ja i dalje ne možemo da izvršimo uvid u preko 80 odsto sadržaja tužilačkog spisa koji je nastao u istrazi. Odbio sam da potpišem tužiocu da su ti dokumenti tajna, jer hvala Bogu nije mi palo na pamet da na taj način priznam neistinitu tvrdnju, a to je da se tu radi o nekim tajnama. Pre svega, za branioca u krivičnom postupku ne mogu postojati tajne“, rekao je Gajić.

Kako je naveo, to je samo odraz da u tužilaštvu vlada boljševičko shvatanje prava i da „oni ne znaju da su Staljin i Broz umrli“.

Gajić je istakao da i da je „tužilac u istrazi režirao dokaze, neka veštačenja i mišljenja Ministarstva odbrane i Vojno tehničkog instituta“, i ocenio da se tu ne radi o tajnama, nego o kriminalu na štetu državnih interesa.

„Pa ima nekih ugovora o prodaji oružja gde posrednik domaći privilegovani trgovac kupuje od ‘Кrušika’ oružje ispod cene koštanja u proizvodnji i onda proda kupcu za nekoliko puta veću cenu. I oni su kao biznismeni, a njihov biznis je tajna? Ne, to je kriminal, i to organizovani kriminal“, naglasio je Gajić.

Dodao je da će na sudu biti dokazane te tvrdnje, i da Obradović neće ići na sud da se brani, da im to ne pada na pamet, već da će da optuže sve koji su učestvovali u malverzacijama i da za to iznesu dokaze.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare