FT o Srbiji: Promena međunarodne reputacije diplomatijom vakcina

Vesti 14. apr. 202113:442 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Đurica

Kampanjom vakcinacije protiv kovida-19 Srbija menja svoju međunarodnu reputaciju i pokazuje da diplomatija vakcina nije rezervisana samo za globalne sile, ocenio je Fajnenšel tajms.

Navodeći da je Beograd kupio kineske, ruske i zapadne vakcine protiv kovida-19, list dodaje da je do sredine aprila bar jednu dozu vakcine primilo 43 od 100 stanovnika, kao i da je desetine hiljada ljudi s čitavog Balkana došlo u Srbiju da se vakciniše.

Mnogi u regionu sada sa zahvalnošću gledaju na uspeh vakcinacije u Srbiji, ocenjuje FT, ali i dodaje da ipak, postoji i frustracija što su morali da se oslone na Beograd, a ne na vlastite vlade ili EU.

Ovakvo pozicioniranje Beograda kao regionalne prestonice vraća u drugo doba, ocenjuje list i podseća da je posle Drugog svetskog rata, Beograd bio glavni grad Jugoslavije i središte Pokreta nesvrstanih – politike balansiranja koju je projektovao maršal Josip Broz Tito da zadrži neutralnost u vreme hladnog rata i koja je pomogla da zemlja postane globalno uticajnija.

Jugoslovenski projekat propao je 1990-ih, uglavnom zbog srpskog nacionalizma, koji je raspirio ratni plamen u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, a kasnije i na Kosovu. Rezultat je sedam manjih, manje uticajnih zemalja i mnogo još otvorenih rana, navodi FT.

Uz podsećanje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio ministar informisanja srpskog moćnika Slobodana Miloševića tokom rata na Kosovu, čiju nezavisnost i dalje odbija da prizna, list ocenjuje da je uprkos tome Vučićeva diplomatija vakcina poboljšala odnose nakon dugog perioda gorčine.

Pod naslovom „Velikodušnost srpske diplomatije vakcina posramila EU“, FT navodi da „odlučivanje konsenzusom ni prenošenje ovlašćenja nisu način na koji se upravlja Srbijom“ već da je „Vučić primarni donosilac odluka“.

„Njegova Srpska napredna stranka ima natpolovičnu većinu u parlamentu, a svakim gradom ili selom upravlja njegova stranka ili jedan od njenih satelita. Jasno je rekao da je lično pregovarao o kupovini miliona kineskih Sinofarm vakcina, da je odlučio da nabavi ruske vakcine Sputnjik V i sklopio bilateralne ugovore sa zapadnim kompanijama“, navodi FT i dodaje da Vučića birači doživljavaju kao čoveka koji je pametno uravnotežio Istok i Zapad.

Nudeći Pekingu i Moskvi evropski poligon za ispitivanje njihovih cepiva, pre odobrenja EU, Vučić je stavio na kocku sigurnost svojih građana, zaključuje FT, ali i dodaje da iako postoji zabrinutost zbog tolikog oslanjanja na Sinofarm, usprkos odbijanju proizvođača da objavi rezultate ispitivanja faze tri i podatke o efikasnosti cepiva, čak i kritičari hvale Vučićev uspeh.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar