Frankfurter rundšau: Očigledno nekompetentan kadar vladajuće SNS

Vesti 27. dec 202118:41 12 komentara
N1

Srbija se bori sa nestašicom energije, iako kupuje ruski gas po povlašćenoj ceni, a poseban problem je to što Elektroprivredu Srbije (EPS) vodi nekompetentan i stranački imenovan kadar, ocenio je nemački list Frankfurter rundšau.

Povezane vesti:

Kako je danas preneo Dojče vele, dok se cena gasa na londonskoj berzi prošle nedelje popela na istorijski maksimum od više od 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara, Srbija u principu može da nastavi da kupuje ruski gas još najmanje šest meseci po ceni od 270 dolara.

„Zapravo, pomoć (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću u izbornoj kampanji, koja je uveliko iskorišćena u propagandne svrhe, dolazi neposredno pre početka superizborne godine u Srbiji. Jer, opozicija u Beogradu sve više pritiska Vučića i čini se da promena vlasti u prestonici nije nemoguća“, naveo je nemački list.

Međutim, „uprkos popustu na cenu gasa iz bratske države, rusofilskog kandidata za ulazak u EU muči sve veća potreba za energijom“, dodaje Frankfurter rundšau.

„Za uvoz struje, ali i onih količina gasa koje premašuju dogovorenih šest miliona kubnih metara dnevno, Srbija mora da plati astronomski visoke, tržišne cene. Samo za četiri dana posle prvog snega, EPS je na račun poreskih obveznika na uvoz struje potrošio 40 miliona evra – to je 30 odsto prošlogodišnjeg profita te kompanije“, naveo je list.

Nemački list ocenjuje da za pogoršanje situacije u energetskom sektoru Srbije nisu odgovorne samo „potpuno zastarele elektrane na lignit“, već i „očigledno nekompetentan kadar vladajuće stranke“ koji je imenovan na čelo Elektroprivrede Srbije.

Podseća se da je prvi sneg zatekao EPS „potpuno nespremnog“, da su 12. decembra u Obrenovcu otkazali blokovi Termoelektrane „Nikola Tesla“, da je u isto vreme podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru bilo prazno i da je, povrh svega, više od 2.000 trafo-stanica bilo paralisano jer su mnogi dalekovodi zbog snega bili u prekidu.

„I uprkos naglom porastu uvoza električne energije, oko 136.000 domaćinstava danima je bilo isključeno iz sistema snabdevanja električnom energijom. Svemoćni šef države Aleksandar Vučić govorio je o ’potpunom kolapsu’ energetskog sektora, premijerka Ana Brnabić je pomalo bespomoćno pominjala mogućnosti ’sabotaže’, a ’loše rukovodstvo’ EPS-a za debakl je okrivilo ministarku energetike i rudarstva Zoranu Mihajlović“, piše list.

Dodaje da je menadžer EPS-a Milorad Grčić brzo „prebacio odgovornost sa sebe i smenio četvoricu sebi podređenih rukovodilaca“.

„Od dolaska Srpske napredne stranke (SNS) na vlast 2012. godine, dobro plaćena radna mesta u vrhu državnih preduzeća sve se manje popunjavaju preko javnih konkursa. Umesto toga, ’vršioce dužnosti’ šefova direktno imenuje vlada, a često su to zaslužni članovi stranke ili ljudi iz neposrednog okruženja predsednika, odnosno nekih drugih važnih ličnosti“, dodao je nemački list.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare