Francuska pozvala Srbiju i „posebno Kosovo“ da prihvate predlog EU za tablice

Vesti 22. nov 202217:41 21 komentara
N1

Francuska je pozvala Srbiju i "posebno Kosovo" da prihvate predlog Evropske unije za rešavanje spora oko regisarskih tablica, posle neuspeha pregovora za koji je Brisel okrivio Prištinu.

„Francuska poziva dve strane, a posebno Kosovo, da prihvate predlog kompromisa koji je formulisala Evropska unija“, rekla je portparolka francuskog ministarstva spoljnih poslova u saopštenju.

POVEZANE VESTI:

Na pregovorima održanim uz posredovanje EU, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti nisu uspeli da se dogovore juče u Briselu oko spora o registarskim tablicama. Visoki predstavnik EU Žozep Borel, koji je vodio pregovore, rekao je da je Srbija prihvatila evropskke predloge, a da kosovska strana nije.

Razgovor, kako navodi agencija Frans pres, odvijao se u kontekstu rastućih tenzija između Beograda i Prištine, na veliko nezadovoljstvo EU koja posreduje od 2011. u pregovorima o normalizaciji veza.

„Francuska u potpunosti podržava evropsko posredovanje koje treba da omogući da se napreduje ka globalnom i pravno obavezujućem sporazumu izmedju Srbije i Kosova i da se napreduje u pravcu evropske perspektive dve zemlje“, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva.

„Francuska snažno poziva strane da nastave razgovore narednih dana u duhu kompromisa i da sprovedu već zaključene sporazume, uključujući odredbe koje se odnose na Zajednicu srpskih opština“, navodi se u saopštenju.

„Francuska se pridružuje pozivima Evropske unije da se izbegne svako jednostrano delovanje koje bi moglo da podstakne tenzije“, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare