Fotograf povređen tokom skupa SNS u Šapcu, ukradena mu oprema

Vesti 29. nov 202121:57 > 30. nov 2021 00:10 37 komentara
šabac naprednjaci andrija vukelić n1
N1/Privatna arhiva

Frilens fotograf Andrija Vukelić zadobio je udarac ispod oka tokom skupa Srpske napredne stranke u Šapcu, saznaje N1. Takođe mu je ukradena oprema.

Kako saznajemo, incident se dogodio tokom protesta naprednjaka, na desetak metara od bine, gde je došlo do fizičkog sukoba koji je Vukelić hteo da fotografiše.

Povezane vesti:

„Pokrivao sam protest protiv Rio Tinta i ostali smo u Šapcu kako bismo fotografisali i SNS skup, kao i svaki drugi. Išao sam kao student, a radim i kao nezavisni fotograf. Fotografisali smo uobičajeno skup. U jednom trenutku video sam gomilu velikih ljudi sa crnim maskama i u crno obučeni kako jure ka nekome. Otišao sam da vidim sta se dešava i vidim da tuku dva čoveka desno od bine i kako ih nose“ objašnjava Vulekić za Nova.rs i dodaje:

„Video sam kako ih šutiraju i kad sam hteo da fotografišem, spuštam aparat i vidim da sam okružen likovima u crnom. Jedan počinje da mi viče ‘daj aparat’ i počinje da me vređa. Pošto nisam dozvolio da mi uzme aparat, počeli su da me udaraju pesnicama u glavu i u rebra i pokušavali su da me obore na pod. U jednom trenutku su me udarili u oko, čuo sam drugog čoveka kako je rekao ‘nemoj, nemoj, pokvarićemo skup’ i onda su uspeli da mi skinu aparat sa vrata jer mi je pukao kaiš. Onda se gomila njih razbežala u masu ka bini, a jedan lik me je šutnuo u zadnjicu i krenuo da me gura preko ulice. Rekao mi je ‘nemoj da se vraćaš na ovu stranu’, priča Andrija.

Tada je i on zadobio udarac, oteta mu je oprema, a čuli su se i povici „provokatori“.

Nakon lekarskog pregleda u Šapcu, vratio se u Beograd.

Srpska napredna stranka održala je protest ispred Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu, sa koga je zatražena „pravda“ za njihovog člana Dušana Prokića, koji je u subotu bio na bageru i sukobio se sa jednim od učesnika protesta Draganom Milovanovićem Crnim.

Još dvojica mladića – Darko Kosanić i Nenad Ranković – završila su na pregledu u šabačkoj hitnoj pomoći nakon fizičkog obračuna sa pristalicama naprednjaka, javio je reporter N1 sa terena.

„Čuli smo da je protest SNS-a u gradu i došli smo da vidimo šta se dešava. Ja sam počeo da vičem na skupu: ‘Jeste li za ili protiv Rio Tinta?’, jer svestan sam da svi znaju da će ta kompanija iz Loznice da potruje ostatak Srbije i otera nas iz naše zemlje. U prvom trenutku kada sam to glasno povikao neki nepoznati muškarci navukli su mi moju kapuljaču preko očiju, savili me do zemlje i počeli da šutiraju i da me iznose iz mase“, ispričao je Nenad Ranković za „Podrinske“.

Kako je rekao, nastavili su da ga tuku izvlačeći iz gužve, a nakon što su ga sklonili od okupljenih, ostao je sa jednim od batinaša kome je i dalje, nesvestan batina koje je dobio, pokušavao da objasni šta će se desiti Srbiji i ljudima ako nastave da ćute o Rio Tintu.

„Taj čovek me je tada počeo tapšati po ramenu rekavši mi: ‘Opušteno, bato, biće pijaće vode, nemoj da se brineš ništa, samo nemoj da galamiš’. Za tih minut-dva koliko su me tukli povređeno mi je lice, oko mi je zatvoreno, a od šutiranja u predelu grudnog koša me bole rebra, ali neću da kukam“, kazao je Ranković.

Kosanić je za „Podrinske“ rekao da se sve desilo jako brzo i neočekivano.

„Odjednom sam imao svoju kapuljaču preko očiju, nisam znao šta mi se dešava. Samo sam se borio za vazduh. To je jedino o čemu sam razmišljao, da udahnem vazduh. Nisam želeo nikom da vratim udarac, to mi nije bilo ni na kraj pameti, samo da mogu da dišem. Ne znam koliko posle toga, imao sam osećaj kao da sam se probudio, osvrćem se i shvatam da sam u autu u kom se nalazi policija koja mi je rekla da bežim odavde što dalje samo da me ne vide“, naveo je on.

Takođe, grupa aktivista je jurila muškarca koji je dobacivao skupu protiv SNS, kako je javio portal Nova.rs.

Umesto njega, uhvatili su pogrešnu osobu koja je sve vreme uzvikivala da nije on, a koja je tom prilikom završila u prikolici.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare