Fondacija Ćuruvija: U Srbiji nije došlo do smanjenja broja napada na novinare

Vesti 07. okt 202214:51 2 komentara
novinari mediji mikrofoni
Shutterstock/ilustracija

Bez obzira na povećan broj mehanizama zaštite bezbednosti novinara, u Srbiji nije došlo do smanjenja broja napada na njih, jedan je od zaključaka analize "Slavko Ćuruvija fondacije".

„Određena unapređenja u sistemu zaštite uočena su zbog donošenja Opšteg obaveznog upustva za postupanje tužilaštava, kojim je obuhvaćeno 34 krivična dela koja se mogu izvršiti na štetu novinara. Ovim uputstvom tužilaštvima su naložene i promene u hitnosti postupanja u slučajevima zaštite novinara, promene u njihovom evidentiranju, a povećan je i broj kontakt tačaka pri tužilaštvima“, saopštila je danas ta fondacija.

Istakli su da je to uputstvo dovelo do brže reakcije tužilaštva neposredno nakon podnošenja krivične prijave i dodaju da taj utisak dele i novinarska udruženja, ali i sami oštećeni novinari.

„Ipak, broj odbačenih krivičnih prijava i dalje je veliki, novinari kontinuirano trpe posledice napada koji nisu kažnjivi zakonom, doživljavaju sekundarnu viktimizaciju kroz sistem zaštite, a kao bitan nedostatak u postupanju tužilaštava, novinari ističu nedobijanje informacija o toku postupka“, dodaje se u saopštenju.

Iz te fondacije su naveli da iako postoje primeri efikasnog rešavanja slučajeva, ipak postoji veliko nepoverenje novinara u sistem zaštite, a da da ispitani novinari uglavnom misle da su selektivnost i zavisnost od političkog pritiska glavne odlike rešavanja napada na novinare i da postoje „pravila po kojima nadležni određuju koje će slučajeve rešiti“.

Naveli su i da se broj mehanizama zaštite novinara vremenom povećava i da su trenutno aktivni Stalna radna grupa za bezbednost novinara, Vladina radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, kao i da postoje platforma bezbedninovinari.rs i SOS telefon 0800-100-115.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare