Fon Kramon: Bolje da ne odgovaram na tvrdnje Selakovića, nije nikome od pomoći

Vesti 18. jun 202117:29 > 17:31 29 komentara

Evroposlanica i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je u Danu uživo da i Beograd i Priština moraju da implementiraju reforme na koje su pristali, kao i da treba da urade "ono što je do njih", kako bi se došlo do sporazuma koji bi bio prihvatljiv za obe strane.

Podsetimo, ove nedelje nastavljen je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Predsednik Srbije iz Brisela je došao nezadovoljan tokom razgovora. Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kritikovao je poslanicu EP da je svojim stavom „da ništa nije dogovoreno dok se sve dogovori“ – napravila ozbljan politički i diplomatski prestup.

Povezane vesti

„Bolje da ne odgovaram na te tvrdnje , mislim da nije nikome od pomoći. Svi treba da rade svoj domaći zadatak, i pozivam sve učesnike, i sa srpske strane i sa kosovske strane da urade ono što je do njih i ono što je konstruktivno, tako da možemo uskoro da nađemo dobar i uspešan sporazum radi normalizacije odnosa između Prištine i Beograda. Uvek sam imala stav da su nam potrebne reforme, to važi i za Kosovo, a kritikovala sam sve političlke aktere (zbog toga), i u Beogradu, i u Prištini“, kaže fon Kramon.

Dodaje da se zalaže za celovitost ustavnih reformi, kao i iz oblasti pravosuđa, a poseban akcenat stavlja na prava u vezi LBGT osoba, kao i žrtava porodičnog nasilja.

„Sve te reforme moraju biti implementirane pre nego što govorimo o evrointegracijama, kao nekom konačnom procesu“, poručila je ona.

Ocenjuje da nijedna od strana neće pristati na sporazum dok ne vide „ceo paket koji će on doneti“.

„To jednostavno svi mi u Briselu kažemo, da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori. I to nije iznenađenje, posebno za šefa diplomatije Srbije“, navela je ona.

Prema njenim rečima, da bi se odnosi normalizovali, neophodno je ukloniti sve trgovinske barijere i napraviti dublju ekonomsku integraciju u regionu, pre nego što Balkan počne da se integriše u tržište Evropske unije.

„Moramo da implementiramo sve reforme na koje su Srbija i Kosovo pristali“, poručila je sagovornica N1.

Govoreći o pregovorima u Briselu, ona je kazala da je „bilo vrlo konkretnih stvari“, kao i da „Kurti nije došao praznih ruku“, ne precizirajući detalje.

„Sve mora biti otvoreno, transparentno i bez korupcije“

Kazala je da Vučićevo ocenjivanje nastupa Aljbina Kurtija „sigurno nije od pomoći“, i ponovila da je da je stav EU da „obe strane igraju po pravilima“.

„Vidim i lične napade na mene i na neke druge progresivne snage u Evropskom parlamentu, i to baš nije puno profesionalno, zato ja na to ne bih ni odgovarala“, podvlači ona i poziva predstavnike obe strane da vode računa o svojim izjavama kao i da imaju poštovanja prema Evropskom parlamentu.

Ona je rekla da u EU postoji mišljenje da postoji rizik zbog povećanog broja investicija u regionu.

„Moramo da budemo soigurni da se taj novac pravilno troši. Moramo daznamo ko je odgoovran za to, dakle ljudi koji će upravljati tim velikim investicijama. Moramo da budemo sigurni da se to troši na ekološke i održive projekte“, podvukla je ona i upozorila da energetska reforma još uvek nije ni počela.

„Sve što je vezano sa evropskim novcem mora biti otvoreno, transparentno i bez korupcije“, zaključila je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare