Flekenštajn: Niko ne bi trebalo da od Srbije traži da prekine odnose sa Rusijom

Vesti 04. maj 202219:25 > 22:00 5 komentara

Bivši poslanik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn izjavio je da niko ne bi trebalo da od Srbije traži da prekine sve odnose sa Rusijom i da je posmatra kao neprijatelja.

Flenkenštajn je na panelu „Razgovori o budućnosti Srbije“, u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacije Fridrih Ebert, rekao da što se tiče rata u Ukrajini „ne možete biti malo trudni“, jer Evropska unija želi da se poštuju postignuti sporazumi i integritet i suverenitet svih država.

On je istakao da problemi u EU usporavaju regionalne evrointegracije.

„Evropska unija ima mnogo problema i ti problemi dovode do sporijeg kretanja ovog regiona ka Uniji. Ja bih rekao: ‘Hajde da nastavimo, da ubrzamo pregovore’”, rekao je Flekenštajn.

Smatra da postoje dobri razlozi da obe strane ubrzaju pregovore.

„Kancelar je zabavan čovek, nije rekao šta će tačno pitati Vučića, ali će tražiti jasan stav – da li u ovom posebnom slučaju staje na stranu EU ili Rusije. Da li želite integritet i suverenitet svih država ili ne? Moj je stav da smo i mi na Zapadu pravili određene greške. U ovom trenutku ruske snage su u Ukrajini i morate se opredeliti na kojoj ste strani“, istakao je Flekenštajn.

Vujačić je ocenio da proces integracija Srbije u EU teče sporo.

„Mislim da je ambivalentnost koja je potvrđena u anketama pokazuje da postoji nesigurnost kod građana. To je možda i opravdano, jer proces integracija teče sporo, uz promene metodologija, a i naša vlada sporo sprovodi proces integracija. Ne postoji jasna slika kod građana gde tačno vide Srbiju“, rekao je bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić.

On je ocenio da se Evropa ujedinila oko ovog događaja, kao i da sankcije neće biti okončane u skorijem periodu.

„Ovde je rusofilija odgajana dugo vremena kroz medije, i mislim da predsednik trenutno zazire od toga da li će se javno mnjenje okrenuti protiv njega… Ne mislim da je Kosovo ključno u ovom trenutku. Ono se mora rešiti nekim pravno obavezujućim sporazumom, i biće pritisaka da do njega uskoro dođe. Ne mislim da će on u početku, nužno značiti priznanje Kosova“, dodao je Vujačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare