Fila: Izmene zakona protiv korupcije obeshrabrivanje za bavljenje javnom službom

Vesti 23. sep 202111:33 18 komentara

Advokat i poslanik u skupštini iz redova SPS Toma Fila kaže da će izmene Zakona o sprečavanju korupcije najverovatnije biti danas usvojene, istakavši da se slaže sa svojim kolegom Vladimirom Đukanovićem iz poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - za našu decu" koji smatra da se u odredbama predloga polazi od toga da su javni funkcioneri lopovi. Navodi da je to što su odredbe napisane u skladu sa preporukama Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) - pritisak Evrope, što smatra ponižavajućim i dodaje da je to "dekuražiranje ljudi da se bave javnom službom". Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija ukazuje da je zakon na brzinu pripremljen i upućen u skupštinu na hitno usvajanje, iako je ovaj zakon u sadašnjem tekstu usvojen 2019. i tada je rečeno da je usklađen sa GRECO-m, ali je ta organizacija Saveta Evrope godinu dana kasnije ukazala na odredbe koje nisu bile usklađene, što je ostavilo dovoljno vremena da se zakon, kako kaže, bolje pripremi.

Fila u Novom danu na TV N1 navodi da se ovaj zakon neće odnositi samo na poslanike, već i na odbornike iz cele Srbije.

Povezane vesti

„Iznervirao sam se isto zato što Agencija za borbu protiv korupcije prebacuje na nas da mi sami idemo i prijavljujemo prihode, umesto da ona to radi“, ističe Fila i dodaje da postoje odbornici koji ne primaju nikakve naknade, ili da može da se desi da eventualno nekad zaborave da prijave prihode.

Nenadić ukazuje da kada je reč o prijavi imovine i prihoda, ove izmene i dopune zakona ne uvode neku novu obavezu prijavljivanja prihoda, „to je i do sada postojalo“.

„Ono što se menja je da bi postojala krivična odgovrnost ne samo ako neko namerno lažira podatke o svojoj imovini, već i o svojim prihodima. Meni se to čini logično“, kaže Nenadić.

On dodaje da neke stvari nisu uključene u ovaj zakon, navodeći primer da je krivično delo kada neko ko je i dalje funkcioner lažira podatke, dok ako kad mu prestane funkcija čini to isto, onda to nije krivično delo, što smatra „potpuno apsurdnim“.

Nenadić: Zakon na brzinu pripremljen

„Zakon je na brzinu pripremljen i upućen u skupštinu na hitno usvajanje. Zbog svih ovih bitnih izmena koje mogu imati dalekosežne efekte trebalo je organizovati mnogo bolju javnu raspravu, pa i u samoj skupštini javno slušanje“, navodi Nenadić.

Na Filinu izjavi da je „izgleda veliki pritisak Evrope“, što smatra ponižavajućim, dodajući da „ne može neko da mi stavlja argumente – traži Evropa“, Nenadić ukazuje da međunarodne organizacije mogu da budu veoma bitne, pogotovu one čija je Srbija članica, podsećajući da je Srbija članica Saveta Evrope i da su sve preporuke GRECO iz 2015, i da zato nema nikakvog opravdanja da se zakoni menjaju na brzinu, ako je prvi rok za njihovo ispunjavanje bio kraj 2016. godine.

N1

„Problem je što oni (GRECO) nikad neće posmatrati sve što je bitno u našim propisama, već samo neke stvari, i onda će vlada biti sklona da prihvati samo te stvari, a zanemariće kritike koje dolaze od naših građana“, dodaje on.

Fila ističe da je suština predloženih izmena da „mi sve proglašavamo lopovima, neka Agencija za borbu protiv korupcije juri, a ne mi sami da trčimo tamo“.

„Mi se uvek plašimo kad donesemo neki propis da će biti zloupotrebljen. Ajde prvo da ga primenimo, pa da vidimo… Odmah u startu kad donesemo propis mi kažemo – svi su oni lopovi. Pustite da kroz praksu vidimo šta će da se desi, ali nemojte odmah u startu da dekuražirate ljude da primaju javne funkcije“, poručuje Fila.

Nenadić ukazuje da se izmenama ovog zakona menja da će postojati dužnost prijavljivanja gotovog novca. „Mislim da je to dosta bitno“, naglašava on.

„Zakon je postavio stvari da funkcioneri moraju sami da prijave svoju imovinu, prihode za članove porodica, ali nije postavio izričitu obavezu da se prijavi gotovina. Ako se uvede ova promena onda će postojati ta obaveza, ali to može da bude i opasno, jer ima nekoliko desetina hiljada funkcionera i neće svi biti predmet provere, i onda može da se desi da neko unapred kaže, ako namerava da se bavi nečasnim radnjama, staviću ja 100.000 da imam iako ih nemam, da bi anticipirao buduće nezakonite prihode“, ukazuje Nenadić i dodaje da je Transparentnost zato predložila da se ta norma dopuni time da se ne prilaže samo dokaz o posedovanju novca, već i dokaz o njegovom poreklu.

Dodaje da ima još jedna bitna odredba – „obaveze bivših funkcionera nakon što im prestane funkcija, oni sada imaju široko postavljen krug ograničenja kada moraju da traže saglasnost Agencije da bi zasnovali radni odnos, a sada će se ona, ako se usvoji vladin predlog, suziti preko svake mere“.

„Na primer ako ministarstvo potpiše ugovor sa nekom firmom i taj ugovor je i dalje aktivan, ministar neće moći da radi u toj firmi, ali ako se ugovor već realizovao za vreme njegovog mandata, može bez problema. To je preterano sužavanje jednog pravila koje postoji u zakonu i nije se do sada najsrećnije primenjivalo“, navodi Nenadić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare