Femić: Šapić je potrošna roba za jednokratnu upotrebu

Vesti 21. jun 202209:40 5 komentara
N1

Zamenik glavnog i odgovornog urednika portala Nova.rs Ratko Femić, povodom izbora Aleksandra Šapića za novog gradonačelnika Beograda, kaže da ne zna koliko će imati vremena da uradi nešto, imajući u vidu dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i lidera SSP Dragana Đilasa o raspisivanju novih izbora u glavnom gradu krajem ove ili početkom sledeće godine. "On je u tom smislu privremeni gradonačelnik, ne znam koliko će imati vremena da nešto uradi, ali se pokazao kao dobar da sebe obezbedi. Ne verujem da je Šapić taj neki kapacitet, i mislim da će i on na kraju da bude žrtva neke trgovine, on je potrošna roba za jednokratnu upotrebu", smatra Femić.

„Napravio je tu neku stranku SPAS, onoliko je govorio protiv SNS i sada je utopio svoju stranku u SNS, i videćemo koliko će da potraje to njegovo gradonačelnikovanje, a i pitanje je koliko je realno bitno biti gradonačelnik Beograda. Bitnije je biti (bivši zamenik gradonačelnika Goran) Vesić. Biće zanimljivo da vidimo na kojem će mestu biti Vesić, i da li će nastaviti da zagorčava Šapiću život“, navodi Femić u Novom danu na TV N1.

Povezane vesti

Dodaje da se Vesić „pokazao kao neko ko može i hoće da uzvrati“.

„Kad je počela priča oko pripreme Šapića za prvo lice Beograda, mislim da mu je Vesić bio veća i ozbiljnija opozicija od ove opozicije. Vesić je jedan sposoban operativac i ne vole ljudi da ga imaju na drugoj strani“, ocenjuje Femić.

Ukrajina u EU

A o odluci da li će Ukrajina dobiti status kandidata za članstvo u EU, o čemu bi čelnici Unije trebalo da se izjasne 23. i 24. juna, Femić kaže da „ako je jedan od kriterijuma za ulazak u EU da nemate granične sporove sa susedima, vi ovde ne znate koje su ukrajinske granice“, imajući u vidu da Rusi drže pod kontrolom deo njene teritorije, koji su osvojili u ratu koji traje već 118 dana.

Povezane vesti

„Možda će EU da progleda kroz prste i zažmuri na to, ali šta treba da traže zemlje koje su godinama na evropskom putu: ‘Dajte neki rat ovde, pa da i nas prime u EU’. Sve to sada što se dešava oko EU, jako je obeshrabrujuće za države na Zapadnom Balkanu“, ističe on.

Dodaje da kada se radi o Srbiji, „u izveštaju o napretku stalno imamo neku kosku, sad je oko neuvođenja sankcija Rusiji“.

„Evropski lideri na tom nekom bilateralnom nivou u odnosu sa Srbijom, sarađuju sa tom vlašću koja se ne usklađuje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. A u multilateralnom nastupu kao EU nas kritikuju“, navodi Femić.

Ocenjuje je i da je javni diskurs koji ovde preovladava prilično antievropski, ali da je paradoks da „čak i proruski elementi u ovoj odlazećoj vladi kažu da je naš strateški cilj članstvo u EU“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare