Faktor plus kaže da SNS ima 60 odsto, Vukadinović im ne veruje, tvrdi 15% manje

Vesti 19. maj 202111:12 46 komentara

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kaže za N1 da ta agencija objavljuje istraživanja koja ne zavise od trenutka i da Srpska napredna stranka i dalje ima dominantnu poziciju. Prema poslednjim istraživanjima, SNS ima 60 odsto. Sa druge strane, Đorđe Vukadinović iz Nove srpske političke misli smatra da vladajuća stranka nema podršku 60 odsto birača zato što ni na jednim izborima nisu imali toliku podršku.

„Nisu imali toliko ni na junskim kakvim-takvim izborima, nisu imali ni 50 odsto. Ne kažem da je namešteno, ali brojka nije realna. Malo sam začuđen da se konstatno pojavljuju takve brojke. Za vlast tvrdim da nema više od 45 odsto podrške u Srbiji, za Beograd smo radili nedavno istraživanje i brojke su ispod 40 odsto, ne bi oni išli na manevar sa Šapićem da je drugačije“, objašnjava Vukadinović.

Povezane vesti:

Pejić kaže da nije imao uvid u istrživanje Nove srpske političke misli, ali da je prema istraživanju Faktor plusa SPS trenutno na 8,1 odsto, a da bi cenzus prešli i „Dosta je bilo“, DSS-POKS, kao i Stranka slobode i pravde, koje je prema rezultatima Faktor plusa na 3,4 odsto.

On ističe da ta agencija 14 godina objavljuje istraživanja i da naručioci ne postoje.

„Srpska napredna stranka nije naručila nijedno istraživanje. Postavljamo strandardna pitanja, kojima se može manipulisati, što ne mora da ima negativnu konotaciju. U poslednjem istraživanju pitanja su bila u vezi sa rejtingom, non-pejper dokumentima o Kosovu i promenama granica kao i da li podržavaju Vladu Srbije“, kaže Pejić.

Pejić ističe da istraživanja javnog mnjenja mogu da dovedu do raznih odstupanja i da grešaka uvek ima, a Vukadinović ističe da treba razlikovati grešku od namere.

„Postoje situacije kada se nešto teško može pravdati greškom, ili kada se ponavlja ili kada je drastično. Pokušavam da budem objektivan, kao fudbalski sudija – sluti se za koga navija, ali je pravedan. Imao sam zbog toga problema“, kazao je Vukadinović.

Povodom optužbi predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da agencije Ipsos i Faktor plus lažiraju podatke za Srpsku naprednu stranku, Pejić kaže da su to ozbiljne pretnje i da on oseća nelagodnost i strah.

„On je na visokoj poziciji, pretenduje na još višu. Neću odgovarati na tako nešto, nema uporišta. Nije posao političara da ocenjuje agencije, došlo je do zamene teza, građani bi trebalo da ocenjuju političare. Ljudi su imali prilike da vide kako mi radimo, ne želim da ulazim u polemiku i pravim rijaliti, stavio bih tačku“, kaže Pejić.

Đorđe Vukadinović kaže da istraživanja javnog mnjenja ne bi trebalo ne precenjivati ni potcenjivati, jer nisu nevažna.

„To je važan segment poslednjih decenija. Jedan analitičar kaže da su ona kao parfem – ‘može da se mirise, ali ne može da se pije’. Njima neko može da se lansira, ali i da se učini šteta. Važno je novinarstvo, zdravstvo, policija, oni su mnogo važniji, nisu baš istraživači najvažniji, ali imaju svoje mesto. To je sprega politike, istraživača i novinara“, ocenjuje Vukadinović.

Dodaje da istraživanjima može da se manipuliše i da je zbog toga odgovornost velika.

„Podržavam ideju da se napravi neka vrsta strukovnog udruženja pa bi se među sobom pogledali u oči. Ima čudnih i sklandaloznih stvari pa se zaborave“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare