Fajon: Zajednički sastanak ne pre leta, imamo dovoljno vremena, radimo virtuelno

Vesti 31. mar. 202113:45 > 14:4915 komentara
Podeli:

"Žao mi je što čujem da je mnogo ličnih napada na mene u Srbiji, i kao političarke i kao žene. Iznenađena sam koliko puta su moje moje reči izvučene iz konteksta ili kada me prozivaju kao da je izveštaj EP o napretku Srbije moje lično mišljenje", kazala je za N1 poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon. Naglašava da je sve spremno za drugu fazu međustranačkog dijaloga i da je uspostavljen jasan plan za razgovore sa svim stranama u tom dijalogu. Ipak, sastanak uživo, kaže, ne može se očekivati pre leta, odnosno posle godišnjih odmora.

Poslanici Evropskog parlamenta i učesnici međustranačkog dijaloga sa Skupštinom Srbije Vladimir Bilčik, Tanja Fajon i bivši poslanici Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, saopštili su u zajedničkoj izjavi da su završili interne pripreme za fazu konsultacija u procesu međustranačkog dijaloga.

„Za naredna dva meseca napravili smo detaljan plan, koji se sastoji od sastanaka sa šefovima poslaničkih grupa, liderima opozicije, predstavnicima Vlade i drugim relevantnim akterima u Srbiji“, navodi se u zajedničkoj izjavi i ističe da je cilj konsultovanje i razmena prioriteta za dnevni red predstojeće runde međustranačkog dijaloga, kao i modaliteti angažovanja.

POVEZANE VESTI

„Istina je, juče smo počeli drugu fazu međustranačkog dijaloga, mi evroposlanici smo izdali to saopštenje u kome se navodi da smo za naredna dva meseca uspostavili jasan ambiciozni plan sa liderima parlamentarnih grupa, liderima opozicije, predstavnicima drugih relevantnih aktera u Srbiji. Cilj je konsultacija i razmena mišljenja, prioriteta, koje ćemo staviti na agendu za drugu fazu međustranačkog dijaloga“, naglasila je Fajon za N1.

Mi iz Evropskog parlamenta smo spremni, rekla je i dodala da je pandemija uticala na to da se ne može putovati.

„Ali, nadamo se da ćemo uskoro biti spremni da dođemo u Beograd što je pre moguće“, rekla je.

Na pitanje zna li se kada će do sastanka svih zainteresovanih u međustranačkom dijalogu doći, Fajon kaže da neće biti mogući pre leta.

„Mi smo imali prvi sastanak sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, čime smo počeli drugu fazu dijaloga. U aprilu i maju imaćemo kraće sastanke s liderima parlamentarnih grupa i opozicije, kao i sa predstavnicima vlasti. Napravili smo agendu za sastanke, koji neće trajati duže od sat vremena, posle čega ćemo napraviti jasnu platformu za prvi zajednički sastanak koji će, nadam se, biti odmah nakon godišnjih odmora“, kazala je Fajon.

O tome da li će tada već biti prekasno, Fajon kaže: „Imamo problem jer imamo ograničenje putovanja, sve misije su otkazane. Čim dobijemo zeleno svetlo, a to neće biti pre godišnjih odmora, mi ćemo krenuti za Beograd. Pandemija nas je sve stavila u situaciju da imamo samo virtuelne sastanke“.

A i takvi sastanci su, dodaje, korisni.

„Ja bih poručila da svi budemo strpljivi. Mi bismo hteli da dođemo pre leta, ali mi svakako radimo. Radićemo na virtuelnim sastancima. Napravićemo bilateralne sastanke, i virtuelno možemo postići neke dogovore. Ne plašim se virtuelnog rada, imaćemo dovoljno vremena da se kasnije sretnemo i uživo“, izjavila je poslanica EP.

U Evropskom parlamentu će pratiti pažljivo napredak u međustranačkom dijalogu i pomagati u postizanju ciljeva, dodaje.

„I apsolutno je neophodno da sledeći izbori u Srbiji se održe na slobodan i pošten način. Trebamo postići sigurne i prihvatljive uslove za učešće svih partija na izborima. To će biti naš cilj i ja sam sigurna da ćemo se puno angažovati mi u EP“, rekla je Fajon.

Fajon je optimista da će se sve dogovoreno i poštovati.

„Garant su svi koji učestvuju u dijalogu, i Skupština koja vodi dijalog i vlast u Srbiji, ne sme sve ostati na papiru. Važna je ozbiljnost svih političkih aktera, ako su iskreni da stvorimo zajedno uslove za poštene izbore. Mi smo samo fascilitator da pronađemo neku koheziju između opozicije i parlamentarnih grupa, ali trebamo angažman od srpske strane“, rekla je sagovornica N1.

Evroposlanici će, kako je dodala, razgovarati sa svima.

„Dovešćemo sve za jedan sto, znamo otvorena pitanja, znamo poteškoće, ali znamo da postoji spremnost i ambicija sa obe strane i to je značajan pomak, uverena sam da imamo zajednički interes, da će na kraju građani imati veći izbor“, ocenila je.

Reakcije vlasti na rezoluciju EP

Komentarišući reakcije vlasti u Srbiji na izveštaj Vladimira Bilčika o napretku, koje se kreću od toga da on nije objektivan, do izjave predsednika Vučića da je rezolucija promašila i zemlju i vreme, Fajon kaže da joj je žao da su ocene takve kakvim su ih izrekli premijerka ili predsednik Srbije.

„Jer je Vladimir Bilčik uložio puno napora i znam da je jako svestan situacije u Srbiji. Taj izveštaj nije lak posao, posebno kada ta zemlja teži da postane država članica. Bilčik ima podršku svih političkih grupacija, naravno, imali smo puno amandmana, i izveštaj se ne sme uzeti kao velika kritika, to je dobronamerna kritika. Očekivati samo pohvale i napredak, bilo bi nerealno“, naglasila je Fajon.

Fajon o napadima na nju: Predsednik da bolje pogleda

Tanja Fajon kaže i da je svesna čestih napada vlasti u Srbiji na nju zbog posla koji obavlja.

„Žao mi je da je tako, da koriste mene kao političarku i kao ženu. Mnogo ličnih napada čujem iz Srbije, ali i iz Slovenije. Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare kazao da sam ja ukrala vilu u Sloveniji. Ja nemam nijednu vilu, pozivam predsednika da pogleda bolje. To su neprihvatljive laži, ja sam iznenadjena koliko puta su moje moje reči izvučene iz konteksta, ili kada sam prozvana kao da je izveštaj o napretku Srbije moje lično mišljenje“, izjavila je Fajon.

Prema njenim rečima, to nije potrebno niti korisno ni za koga.

„Moramo biti odgovorni da promenimo našu retoriku i radimo na dijalogu. Ja mislim da sam dobrodošla u Srbiju i nadam se da uskoro i dođem“, rekla je Fajon.

Pogledajte snimak celog gostovanja u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar