Fajon: Situacija s međupartijskim dijalogom frustrirajuća i neprihvatljiva

Vesti 28. jan 202114:33 > 16:5452 komentara
Izvor: N1

Kopredsedavajuća Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i Evropske unije, Tanja Fajon, poručila je da ona i poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik imaju jasan mandat i podršku Evropskog parlamenta da budu posrednici u međupartijskom dijalogu.

Fajon je, na onlajn sednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju, ukazala da je donekle i frustrirajuća situacija kada je reč o međupartijskom dijalogu, možda čak i neprihvatljiva, jer su ona i Bilčik postavljeni kao posrednici Evropskog parlamenta u obe faze dijaloga, sa jasnim mandatom i podrškom većine u tom domu.

Verujem da je dijalog koristan za Srbiju i njene evropske aspiracije, spremni smo da posredujemo, a predsednik Skupštine Srbije i poslanici u parlamentu imaju centralnu ulogu u tom procesu, rekla je Fajon i ukazala da je vreme od presudnog značaja, jer se izbori najavljuju za proleće 2022. godine.

Ona je navela da se ovaj sastanak održava onlajn zbog pandemije, umesto u Strazburu kako je planirano, pa zato neće biti usvajanja preporuke.

Ona je ocenila, kada je reč o pandemiji kovid-19, da je EU pružila značajnu podršku Srbiji, ali rezultati istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku pokazuju da je samo tri odsto građana svesno te činjenice.

Želim da naglasim važnost strateške komunikacije vlasti o pristupanju Srbije EU, da sa građnima komuniciraju o tome, a ne samo da se naglašava da je to strateški cilj, ukazala je Fajon.

Govoreći o izborima u junu 2020. godine, Fajon je podsetila na ocene ODIHR i njihove preporuke, koje bi trebalo primeniti jer su novi izbori „na horizontu“.

Očekujemo od nove Vlade Srbije da ispuni preporuke ODIHR, kao i preporuke koje će se pratiti u Evropskom parlamentu kroz drugu fazu međupartijskog dijaloga.

Fajon je podsetila da je od prošlog sastanka ovog odbora u oktobru 2019. godine, Srbija otvorila samo jedno pregovaračko poglavlje, a nijedno u 2020. godini.

Neotvaranje poglavlja – jasan indikator nezadovoljstva EU Srbijom

To predstavlja kontinuitet zabrinjavajućeg trenda otvaranja sve manje i manje pregovoračkih poglavlja, ali i jasan indikator nezadovoljstva članica EU zbog nedostatka progresa u oblasti vladavine prava, upozorila je Fajon.

Fajon je iznela i detalje iz izveštaja Evropske komisije o Srbiji u 2020. godine, napominjući da treba preskočiti jaz u napretku u ekonomskim reformama i nedostaku progresa u oblasti vladavine prava.

Kada je reč o slobodi medija, prema izveštaju Evropske komisije, nije bilo napretka u slobodi izražavanja petu godinu zaredom, podsetila je Fajon i navela primere hapšenje novinarke Ane Lalić tokom vanrednog stanja i Uredbe Vlade Srbije o centralizaciji informacija.

Fajon je rekla da se očekuje puna primena nove Medijske strategije, istraga pretnji novinarima, kao i unapređenje rada Regulatornog tela za elektronske medije.

Ona je predočila i važnost angaživanja Beograda i Prištine u dijalogu o normalizaciji odnosa posle vanrednih izbora na Kosovu u februaru.

Što pre to bolje za evropsku perspektivu obe strane, konstatovala je ona.

 

Komentari

Vaš komentar