Fajon: Dijalog da bude okončan mnogo pre izbora

Vesti 18. apr 202122:55 > 22:57 7 komentara
N1

Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, koja je deo posredničkog tima EP u međunastranačkom dijalogu, izjavila je da je cilj da se međustranački dijalog završi mnogo pre predstojećih izbora, kako bi ostalo dovoljno vremena za sprovođenje neophodnih zakonskih i drugih promena u izbornim uslovima. "U aprilu i početkom maja planiramo onlajn sastanak sa Vladom, reprezentativnim parlamentarnim i vanparlamentarnim strankama”, navodi za Nova.rs Fajon.

povezane vesti

Povodom izjave da međustranački dijalog uživo neće početi pre leta, odnosno posle godišnjih odmora i na pitanje zašto se toliko čeka na pregovore, Fajon kaže:

„Na žalost, mandat Evropskog parlamenta, koji ne dozvoljava službena putovanja u međunarodne misije, ne predviđa nikakve izuzetke. Verujete mi kad kažem da bi svi mi voleli da putujemo u Beograd i nastavimo naše sastanke sa srpskim kolegama na terenu. Međutim, to ne znači da mi odlažemo proces održavanjem konsultacija onlajn. Počeli smo sledeću rundu dijaloga početkom marta, kad smo se sreli sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, a u aprilu i početkom maja planiramo onlajn sastanak sa Vladom, reprezentativnim vanparlamentarnim i parlamentarnim strankama“.

Pojasnila je da čim putovanja budu ponovo dozvoljena, predstavnici EP biće u avionu za Beograd. „Ja mogu samo da se nadam da će to biti na leto“, navodi ona za Nova.rs.

Upitana da li su je predstavnici opozicije obavestili da neće učestvovati u tom dijalogu, ako počne u septembru, odgovara:

„Dijalog je formalno počeo sastankom sa predsednikom Skupštine. U međuvremenu smo stupili u kontakt sa svima u Srbiji koji žele da učestvuju u dijalogu i odredili vremenske okvire, koji tek treba da budu odobreni. Naš cilj je da sa svima njima završimo prvu rundu konsultacija do kraja maja. Planiramo da se formalno sastanemo sa opozicionim blokom krajem aprila, početkom maja“.

„Potpuno razumemo da ćemo morati da budemo veoma efikasni i naš cilj je da zaključimo međustranački dijalog mnogo pre predstojećih izbora, kako bi ostalo dovoljno vremena za sprovođenje neophodnih zakonskih i drugih promena u izbornim uslovima i njihovu primenu u praksi, kako bi bili stvoreni jednaki uslovi uoči izbora. Moramo blisko da sarađujemo, jer verujem da delimo isti cilj – da postignemo veći politički pluralizam i obezbedimo izbore koji su više fer, slobodniji i demokratičniji za sve, uključujući bojkot opoziciju“, kaže Fajon.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare