Fajon: Dačić je tražio da budem izuzeta iz međustranačkog dijaloga

Vesti 26. jan 202110:16 > 13:50 54 komentara
N1

Evropska poslanica Tanja Fajon potvrdila je da je zvanični Beograd tražio njeno izuzeće u dijalogu evropskih i srpskih parlamentaraca i ocenila da je to neprihvatljivo za Brisel, jer Evropska unija ima jasna interna pravila o predstavljanju. Ona je najavila da će više detalja o nastavku tih razgovora biti poznato u četvrtak, posle dogovora predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačiča i predstavnika EU Dejvida Mekalistera.

„Nisam to čula od predsednika Vučića, već mi je Dejvid Mekalister preneo svoj razgovor sa Ivicom Dačićem, koji je tražio da ja ne budem više učesnik u tom dijalogu. To je neprihvatljivo za nas, jer Evropska unija i mi u evropskom parlamentu imamo naša interna pravila predstavljanja” navela je ona, gostujući na Novoj S.

U kabinetu predsednika Narodne skupštine novinaru N1 su rekli da Dačić ne želi da komentarise izjavu Tanje Fajon.

Fajon, koja je predsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU, je podsetila da evropska strana nije postavljala bilo kakve uslove ko treba da sedi sa srpske strane pregovaračkog stola.

„Mi ne utičemo na dogovor srpske strane ko će biti njihov pregovarač, pa ne mogu ni oni na naš. Mi imamo naša interna pravila sa evropske strane, pa je tako predviđeno da u ime grupacija u Evropskom parlamentu budemo prisutni i gospodin Bilčik i ja. Sa srpske strane nikada nismo dali uslove ko da sedi. Nama je samo važno da su i vlast i opozicija deo dijaloga“, istakla je ona.

Na pitanje zašto misli da je njeno učešće sporno za vlasti u Srbiji, ona je rekla da ne zna konkretne razloge.

„Možda jer sam socijaldemokrata, možda jer sam kritikovala argumentovano neke stvari u Srbiji. Možda neko misli da predstavljam neki deo opozicije. Žao mi je što su moje izjave tako shvaćene u Srbiji, ali jednostavno sam navikla da političari na različite načine koriste moje ime. To je izgleda deo političke kulture u Srbiji, a ne samo tamo već i ovde u Sloveniji“, naglasila je.

Ona je navela da još nije poznato ko će sa srpske strane učestvovati u tim razgovorima, ali je istakla da se nada da bi to moglo biti poznato posle razgovora, koje će u četvrtak voditi predsednik srpskog parlamenta i predstavnik Evropske unije Dejvid Mekalister.

„Mi smo spremni za te razgovore i hteli bismo da bude što je pre moguće. Moramo sa Dačićem da razgovaramo ko će biti pregovarači i kako će teći dijalog. Zbog epidemije se ne može putovati, pa ćemo razgovore početi onlajn“, objasnila je.

Odbacila je primedbe da ti razgovori ugrožavaju suverenitet Srbije, a na pitanje da li se stiče utisak da vlast u Beogradu nije toliko posvećena evropskim integracijama odgovorila da svakoj vladi treba dati sto dana da pokaže koje su joj namere.

U kabinetu predsednika Narodne skupstine novinaru N1 su rekli da predsednik parlamenta Ivica Dačić ne želi da komentariše izjavu Tanje Fajon.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare