Meštani kragujevačkog naselja: Fabrika peleta radi i zagađuje uprkos zabrani

Vesti 30. sep 202217:333 komentara
Izvor: Fonet/ Marko Dragoslavić

U naselju "Iline vode", nedaleko od centra Kragujevca, nalazi se fabrika peleta za koju meštani tvrde da radi uprkos zabranama nadležnih inspekcija, zbog čega su u petak organizovali protest, a novinarskim ekipama su pokazali kakve posledice trpe.

Meštanin Dragan Dimitrijević izjavio je FoNetu da fabrika radi uprkos zabranama nadležnih inspekcija i istakao da pogon ima zvaničnu dozvolu za skladištenje i tretman neopasnog otpada, ali da proizvodi pelet i brikete od iverice.

„Dešava se da se diže velika prašina, ali najgore je što se pelet suši na 130 stepeni i tada dolazi do isparavanja lepka, pa se smrad širi po celom naselju Ilina voda, što predstavlja opasnost po zdravlje lokalnog stanovništva, a posebno dece“, rekao je Dimitrijević.

On je dodao da se u fabrici koja radi u tri smene stvara velika buka, koja pravi velike probleme lokalnom stanovništvu i tvrdi da postoje razne zabrane inspekcija i rešenja za zabranu rada, kao i nalog da se fabrika iseli.

Fonet/ Marko Dragoslavić

Meštanka Dragana Radovanović, čija se kuća nalazi pored fabrike, izjavila je FoNetu da već četiri godine čestice iz pogona padaju u njeno dvorište.

„Pogledajte koliko čestica se nalazi u mom dvorištu, ovo je otrovno. Obraćala sam se nadležnima, od 2019. godine mi ovo trpimo, ali od nadležnih nema reakcija. Mi ovde tiho umiremo“, kazala je Radovanović.

Komentari

Vaš komentar