Meštani kragujevačkog naselja: Fabrika peleta radi i zagađuje uprkos zabrani

Vesti 30. sep 202217:33 3 komentara
Fonet/ Marko Dragoslavić

U naselju "Iline vode", nedaleko od centra Kragujevca, nalazi se fabrika peleta za koju meštani tvrde da radi uprkos zabranama nadležnih inspekcija, zbog čega su u petak organizovali protest, a novinarskim ekipama su pokazali kakve posledice trpe.

Meštanin Dragan Dimitrijević izjavio je FoNetu da fabrika radi uprkos zabranama nadležnih inspekcija i istakao da pogon ima zvaničnu dozvolu za skladištenje i tretman neopasnog otpada, ali da proizvodi pelet i brikete od iverice.

„Dešava se da se diže velika prašina, ali najgore je što se pelet suši na 130 stepeni i tada dolazi do isparavanja lepka, pa se smrad širi po celom naselju Ilina voda, što predstavlja opasnost po zdravlje lokalnog stanovništva, a posebno dece“, rekao je Dimitrijević.

On je dodao da se u fabrici koja radi u tri smene stvara velika buka, koja pravi velike probleme lokalnom stanovništvu i tvrdi da postoje razne zabrane inspekcija i rešenja za zabranu rada, kao i nalog da se fabrika iseli.

Fonet/ Marko Dragoslavić

Meštanka Dragana Radovanović, čija se kuća nalazi pored fabrike, izjavila je FoNetu da već četiri godine čestice iz pogona padaju u njeno dvorište.

„Pogledajte koliko čestica se nalazi u mom dvorištu, ovo je otrovno. Obraćala sam se nadležnima, od 2019. godine mi ovo trpimo, ali od nadležnih nema reakcija. Mi ovde tiho umiremo“, kazala je Radovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare