EWB: Novi amandmani na Bilčikov izveštaj zbog napada na KRIK i Crtu

Vesti 19. mar 202112:47 > 12:49 7 komentara
N1/arhiva

Poslanici u Evropskom parlamentu podneli su nove amandmane na izveštaj o Srbiji, o kojima će se ovog puta glasati na plenarnoj sednici, prenosi portal European Western Balkans (EWB).

Amandmani koje su podneli poslanici iz grupa socijaldemokrata, liberala i zelenih između ostalog kritikuju nedavne napade na portal KRIK i organizaciju CRTA.

Povezane vesti:

Izveštaj o Srbiji, koji je sastavio evropski poslanik Vladimir Bilčik, usvojen je u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta u februaru i o njemu će se sledeće nedelje izjasniti ceo parlament na plenarnoj sednici.

Poslanici imaju pravo da podnesu takozvane “usmene amandmane” na ovu verziju izveštaja, i ukupno ih je podneto 21.

Amandman koji su podneli poslanici iz grupa socijaldemokrata, liberala i zelenih dopunjuje član 39, koji se osvrće na kampanje blaćenja u Narodnoj skupštini, oštrom osudom nedavnih napada na portal KRIK i organizaciju CRTA.

“(Evropski parlament) je zgrožen nedavnim orkestriranim napadima nekoliko narodnih poslanika i provladinih tabloida protiv istraživačkih novinara i članova civilnog društva“, navodi se u ovom amandmanu.

Amandman pominje nezavisnu medijsku mrežu KRIK i organizacije kao što su CRTA i Otvoreni parlament, koje se „predstavljaju kao saradnici kriminalnih grupa i saučesnici u planiranju državnog udara, što je veliki prekršaj nedavno usvojenog Kodeksa ponašanja poslanika”.

Još jedan amandman odnosi se na Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i RTS, koji se već pominju u članu 44, u kontekstu međupartijskog dijaloga u kojem je posredovao EP.

Poslanici predlažu da se i ovaj član dopuni, piše EWB.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare