EWB: Kukan i Flekenštajn se vraćaju u dijalog vlasti i opozicije

Vesti 01. feb 202112:05 > 12:43 3 komentara
N1

Bivši poslanici u Evropskom parlamentu sa velikim iskustvom kada je reč o Srbiji i Zapadnom Balkanu, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, učestvovaće u nastavku dijaloga zajedno sa Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom, saznaje portal Juropijan vestern Balkans (EWB) iz izvora u Evropskom parlamentu u Briselu.

Još se ne zna kada bi bivši i sadašnji evroposlanici mogli lično da dođu u Beograd, ali, kako je više puta naglašeno iz Evropskog parlamenta, to nije prepreka za što skoriji onlajn početak dijaloga, piše EWB.

Kukan, član Evropske narodne partije (EPP), i socijaldemokrata Flekenštajn, učestvovali su i u ranoj fazi prvog međustranačkog dijaloga 2019. godine, a na njegovom početku igrali su vodeću ulogu.

Dijalog je kasnije nastavljen samo uz posredovanje poslanika EP zaduženih za Srbiju, Fajon i Bilčika.

Povezane vesti:

Slovak Kukan i Nemac Flekenštajn su zajedno sa slovenačkim poslanikom iz liberalne grupe ALDE Ivom Vajglom činili „trojku“ Evropskog parlamenta, koja je 2015. godine odigrala ključnu ulogu u sklapanju Pržinskog sporazuma između najvećih stranaka u Makedoniji, što je dovelo do održavanja parlamentarnih izbora u decembru 2016. godine na kojima su učestvovali svi akteri.

U početku je član ovog tima bio evropski poslanik iz Ujedinjenog Kraljevstva, laburista Ričard Hovit, koga je posle referenduma o Bregzitu zamenio Flekenštajn.

Tokom vremena provedenog u EP, Kukan je predsedavao Radnom grupom za Zapadni Balkan, koju su činili svi izvestioci i šefovi parlamentarnih delegacija za zemlje ovog regiona.

Lično je predvodio Delegaciju Evropskog parlamenta za Srbiju, zbog čega je bio čest gost u Beogradu, a pre toga je, kao slovački diplomata i ministar spoljnih poslova, takođe bio snažno fokusiran na dešavanja na Balkanu.

Flekenštajnovo iskustvo, takođe, obuhvata celokupan region i pre nego što mu je dodeljena uloga izvestioca za Albaniju, viđen je kao izvestilac za Srbiju – ova pozicija na kraju je pripala njegovom sunarodniku Dejvidu Mekalisteru.

Pored posredovanja u Makedoniji, zajedno sa Mekalisterom uspešno je isposredovao kraj blokade parlamenta i nove izbore u Albaniji 2017. godine, gde je takođe radio na reformi ustava i pravosuđa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare