EWB: Dačić ne govori istinu, EP u rezoluciji ne kritikuje vakcinaciju u Srbiji

Vesti 28. apr 202118:17 > 19:31 11 komentara
Evropski parlament
Frederick FLORIN / AFP

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić na današnjoj sednici Odbora za evropske integracije izneo je netačnu tvrdnju da se u nedavnoj Rezoluciji Evropskog parlamenta kritikuje organizacija vakcinacije u Srbiji, objavio je Juropijen Vestern Balkans (EWB).

“To je poruka građanima da ne treba da veruju svojim očima, nego da veruju amandmanima na tekst Rezolucije Evropskog parlamenta da je u Srbiji loše organizovana vakcinacija i borba protiv kovida, dok sve svetske agencije, svi svetski mediji i svi svetski političari hvale Srbiju zbog toga”, rekao je Dačić.

Portal Juropijen Vester Balkans ukazuje, međutim, da u Rezoluciji Evropskog parlamenta ne postoje kritike nabavke vakcine i procesa vakcinacije u Srbiji.

U izveštaju koji ima 107 članova vakcine se pominju na samo dva mesta. Na jednom se konstatuju navodi istraživačkih novinara o manipulaciji statistikama kovida-19 i poziva Vlada Srbije da građanima pruži potpune i transparentne podatke o pandemiji, uključujući i o vakcinama.

Na drugom mestu se, u članu 106, pozivaju Evropska komisija i države članice da raspodele dovoljno vakcina građanima svih zemalja Zapadnog Balkana, navodi portal.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare