EWB: Amandmani na izveštaj o Srbiji – nema sankcija, nema otvaranja klastera

Vesti 23. maj 202215:30 > 15:33 82 komentara
N1

Poslanici Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu (AFET) dogovorili su 29 kompromisnih amandamana na rezoluciju izvestioca za Srbiju Vladimira Bilčika, objavio je European Western Balkans (EWB) i preneo da vlasti u Srbiji pozivaju da se značajnije angažuju u neophodnim reformama i vrate zemlju na "pravi put ka integraciji u EU".

U amandmanima u koje je EWB imao uvid, navodi se da se „izrazito žali“ zbog činjenice da se Srbija još uvek nije uskladila sa sankcijama EU nakon ruske invazije na Ukrajinu.

„Novoizabrane vlasti pozivaju se da pokažu stvarnu i nedvosmislenu privrženost evropskim vrednostima, standardima i pravilima EU što je pre moguće, i da se hitno usklade sa odlukama i stavovima EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, uključujući i sankcije“, ističe EWB tekst jednog od amandmana.

Prema tekstu amandmana, dalje otvaranje pregovaračkih klastera trebalo bi da se desi tek kada Srbija preduzme pomenute obaveze.

Pročitajte još:

Vlada Srbije poziva se da ponovo proceni svoju ekonomsku saradnju sa Rusijom, a poslanici EP žale „zbog kontinuiranih letova između Beograda i Moskve u vreme kada je vazdušni prostor EU zatvoren za letova ka i iz Rusije“.

Izražava se zabrinutost i zbog navoda o prisluškivanju ličnosti iz ruske opozicije u Beogradu od strane srpskih vlasti i navodnog kasnijeg prenosa materijala ruskim bezbednosnim službama. Naglašava se da bi svaka saradnja koja bi doprinela autoritarnim i antidemokratskim praksama u Rusiji i Srbiji bila štetna buduće odnose EU i Srbije, piše EWB.

Poslanici EP u amandmanima pozivaju vlasti u Srbiji da pruže ubedljive rezultate u istragama u oblasti borbe protiv korucije, posebno u onim slučajevima za koje postoji visoko interesovanje javnosti, kao i na pravno razrešenje slučaja rušenja u Savamali i kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Dodaje se da je EP zabrinut zbog otpužbi da je iz zatvora u Srbiji Darko Šarić uspevao da kontroliše međunarodnu kriminalnu organizaciju.

„Kada je u pitanju položaj medija, iz EP napominju da je potrebno preduzeti dalje korake u cilju povećanja slobode medije i pozivaju se srpske vlasti da preduzmu ‘hitne mere za garantovanje slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijski pluralizam'“, citirao je EWB amandmane na Bilčikov izveštaj.

Osuđuje se i nedavni napad na jednog od opozicionih lidera Pavla Grbovića, a nadležni organi pozivaju da počinioci za to odgovaraju.

Očekuje se da bi ti amandmani verovatno mogli ući u konačni tekst rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji, koja bi mogla biti usvojena na plenarnoj sednici EP u Strazburu u julu, navodi EWB.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare