Srpsko-ruski humanitarni centar tema u EP, Fon Kramon traži prekid saradnje

Vesti 23. maj. 202220:2477 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Poslanici Evropskog parlamenta uložili su niz amandmana na Nacrt rezolucije o Srbiji, a među njima su i dva koji se odnose na ruski centar u Nišu - u jednom se traži veća transparentnost, a preko drugog se praktično zahteva njegovo ukidanje, objavio je portal nova.rs.

Zbog ruske agresije na Ukrajinu, Ruski centar ponovo je tema za Evropsku uniju, pa su tako evroparlamentarci uložili dva amandmana koja se odnose na tu organizaciju.

Prvi je uložilo šestoro poslanika Evropskog parlamenta koji su članovi Evropske narodne partije, čija je članica i Srpska napredna stranka. Reč je o Andreju Кovačevu, Asimu Ademovu, Andreju Novakovu, Aleksandru Aleksandrovu Jordanovu, Emilu Radevu i Evi Mejdel.

Pročitajte još:

Kako piše u tekst amandmana, oni „žale“ zbog postojanja Rusko-srpskog humanitarnog centra i pozivaju srpske vlasti da “obezbede više transparentnosti o ulozi i aktivnostima tzv. humanitarnog centra”, navodi nova.rs.

Drugi amandman je podnela Viola fon Kramon, poslanica Evropskih zelenih, koja je praktično zatražila da taj centar bude ukinut.

Ona putem amandmana poziva Srbiju da „odmah prekine svu vojnu saradnju sa Rusijom, koja se često kamuflira kao civilne aktivnosti, kao što je ‘regionalni humanitarni centar’ u Nišu“.

Moskva je svojevremeno zahtevala da Srpsko-ruski humanitarni centar dobije diplomatski status, ali posle velikog otpora iz Evropske unije ovaj zahtev nije udovoljen.

Kako su pisali mediji u to vreme, diplomatski status značio bi imunitet od krivičnih dela za kompletno osoblje tog centra, a odnosio bi se i na tranzit robe, koja bi mogla bez ikakve kontrole i provere da ulazi i prolazi kroz Srbiju. Strani zvaničnici upozoravali su da je krajnji cilj tog diplomatskog imuniteta osnivanje ruske špijunske baze na srpskoj teritoriji.

Ceo tekst pročitajte na sajtu nova.rs.

Komentari

Vaš komentar