EP poziva Srbiju na „pravu stranu istorije“, Vučić kaže danas teško razgovarati

Vesti 06. jul 202219:04 > 21:26108 komentara
Podeli:

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su velikom većinom glasova Rezoluciju o Srbiji, kojom se daje podrška članstvu Srbije u EU, ali i zvanični Beograd poziva da se hitno uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Belorusije i to postavlja kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija.

Izveštaj izvestioca Vladimira Bilčika o Srbiji podržalo je čak 523 poslanika Evropskog parlamenta, protiv je bilo samo njih 78. I u njemu se jasno kaže: očekujemo da se uskladite sa sankcijama.

„Nadam da će Beograd podržati restriktivne mere Evropske unije prema Moskvi i da će doneti odluku da bude na pravoj strani istorije“, rekao je Bilčik.

Izvor : N1

Povezano:

„Teško je raspravljati s ljudima. Vi znate, nekada vam se desi uzbuđenje, kad vam krvni sudovi glave budu zakrčeni pa ne možete da razmišljate. S mnogima u svetu ne može da se razgovara. Voz je krenuo, oni su svi u ludilu i ne možete s njima da razgovarate“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bilčik pak navodi da je EP jasno uz Srbiju. „Ne dovodimo u pitanje evropsku perspektivu Srbije, evropsku budućnosti njenog puta i to se jasno vidi u izveštaju“, kaže.

„Bili su pokušaji poslanika da se prekinu pregovori o pristupu Srbije. Kako da vam kažem, nama je drago što to nije izglasano i hvala većini poslanika što to nije izglasano“, navodi Vučić.

Što se tiče razgovora između Beograda i Prištine, Bilčik navodi da je dijalog jedino rešenje.

U tekstu rezolucije amandmanima je uključeno i da se „od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa zasnovanog na međusobnom priznanju“ što je prvi put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumentu neke EU institucije, kao rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Komentari

Vaš komentar