Evropski parlament i Savet EU dogovorili viznu liberalizaciju za Kosovo

Vesti 14. dec 202219:55 37 komentara
pasoš kosova kosovo
Shutterstock

Pregovarački timovi Evropskog parlamenta i Saveta Evropske unije postigli su danas dugo čekani dogovor o ukidanju viza za stanovnike Kosova. Vizna liberalizacija će početi da se primenjuje najkasnije do 2024. godine. 

Pročitajte još:

Vizna liberalizacija za vlasnike pasoša Kosova odnosi se na kratka putovanja, koja traju do 90 dana u vremenskom periodu od 180 dana (šest meseci) i počeće s primenom do 2024. godine, navodi se u dogovoru EP i Saveta EU.

Kada ovaj sporazum počne da se primenjuje, ceo prostor Zapadnog Balkana će imati slične vizne uslove u odnosu na šengenski prostor.

Od Kosova se očekuje da uskladi svoju viznu politiku sa politikom EU, kao i da potpiše sporazume o readmisiji sa državam članicama sa kojima još uvek nema takve sporazume.

Izvestilac Tis Ruten iz Holandije je posle glasanja rekao da je Kosovo bilo poslednje na Zapadnom Balkanu koje nije sa EU imalo bezvizni režim putovanja.

„Evropski parlament je neumorno forsirao ovu odluku godinama. Konačno, stanovnici Kosova će biti u mogućnosti da putuju za praznike, odlaze u porodične posete ili na poslovna putovanja bez viza. Ovo je veoma važan trenutak za evropsku budućnost Kosova“, kazao je Ruten.

Evropski parlament je podržavao viznu liberalizaciju za Kosovo od 2016. godine, pošto je Evropska komisija objavila da Kosovo ispunjava kriterijume iz mape puta za ukidanje viza.

Dogovor o viznoj liberalizaciji koji su postigli EP i Savet EU treba da prođe kroz Komitet građanskih sloboda i bude usvojen u Evropskom parlamentu, kao i u Evropskom savetu.

Kosovski zvaničnici, premijer Aljbin Kurti, predsednica Vljosa Osmani i predsedik parlamenta Glauk Konjufca potpisali su danas prijavu za članstvo Kosova u Evropskoj uniji. Kurti je izjavio da je potpisivanje prijave istorijski trenutak za Kosovo i prvi korak ka evroatlanskim integracijama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare