Evropska zelena partija zatražila uvid u ugovor Vlade Srbije i kompanije Ziđin

Vesti 27. jul 202221:21 11 komentara
Ziđin
N1

Evropska zelena partija je saopštila da je pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražila uvid u ugovor koji je Vlada Srbije potpisala sa kineskom kompanijom Ziđin.

Ugovor se odnosi na eskploataciju rude u rudniku bakra Majdanpek koji posluje u okviru nekadašnje firme RTB Bor, a danas u je u okviru kompanije „Serbia Zijin Cooper d.o.o“.

„Građani imaju pravo da znaju šta je sve dato i obećano kineskoj kompaniji i da li oni po tom Ugovoru imaju pravo da, isušujući reke i rušeći planine, menjanju reljef“, navodi se u saopštenju, prenosi Danas.

Iz Zelene evropske stranke kažu da planinu Staricu ljudi čuvaju kampujući, da je Zlotska reka ugrožena prekomernim ispumpavanjem vode iz vodoizvorišta kod Lazareve pećine.

Kažu i da su mnoga sela u okolini Majdanpeka su ostala bez vode a u samom gradu svaki drugi dan nestaje vode.

„Postavljamo i pitanje kakvu korist država Srbija ima od ovakvog ugovora, osim najniže rudne rente u Evropi od 3 odsto i šta mi kao građani ove države imamo od toga, imajući u vidu da stranci iz naše zemlje trajno iznose neobnovljivu vrednost koja pripada svima nama kao i generacijama koje dolaze“, navodi se dalje u saopštenju.

Na kraju saopštenja poručuju da neće stati „dok sva pitanja ne dobiju prave odgovore“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare