Evropska komisija reagovala na Haradinajevu izjavu o ujedinjenju sa Albanijom

Vesti 21. jan 202116:51 > 16:55 3 komentara
N1

“Politički lideri u regionu trebalo bi da daju primer u promovisanju klime međusobnog poverenja, negovanju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, principa i vrednosti za koje se EU zalaže”, navodi su u odgovoru EK na novinarsko pitanje da prokomentarišu izjavu predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, da bi Kosovo trebalo da organizuje referendum o ujedinjenju sa Albanijom, ako ne postane članica EU, NATO i međunarodnih organizacija.

U Briselu dodaju da bi to trebalo da važi i u izbornim kampanjama.

Haradinaj je tokom predstavljanja predizbornog programa partije na čijem je čelu izjavio da „ne mogu da čekaju dok neko drugi ne bude raspoložen da reši pitanje Kosova“.

Povezane vesti:

On je zapitao šta će se desiti za četiri ili pet godina, ako na Kosovu ne bude napretka.

„Očekujte da učinimo nešto. Niti smo prihvatili niti ostavili zamrznuti sukob, niti smo prihvatili da nas razdvajaju, ali ćemo ići na referendum za ujedinjenje sa Albanijom, upamtite ovo. To nije pitanje ljubavi, pre 20 godina smo dali reč Zapadu da želimo da poštujemo zajedničku viziju da se evroatlantsko Kosovo pridruži EU, da se pridruži NATO, postane član UN, da nas Srbija prizna. Ako EU želi da ubedi pet zemalja članica da promene svoj stav, a Amerika je želela da nam pomogne da dobijemo priznanje Izraela, zašto nas naši evropski partneri drže tako izolovane, zašto nas ostavljaju po strani i s vremena na vreme nam kažu da smo za to krivi mi. Nisu li krive Srbija i druge susedne države, da li su one bile savršene? Ne možemo samo čekati dok neko ne bude raspoložen da reši pitanje Kosova“, rekao je Haradinaj, prenosi Kosovo online.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare