Evropska komisija predložila dodatnih devet milijardi evra zajmova Ukrajini

Vesti 18. maj 202219:01 4 komentara
evropska unija evropska komisija zastave eu
REUTERS/Yves Herman/File Photo/File Photo

Evropska komisija predložila je dodatnih devet milijardi evra zajmova EU Ukrajini da bi zemlja ostala u funkciji i da bi se uspostavio mehanizam grantova i zajmova "Obnovi Ukrajinu", koji će biti napravljen po uzoru na fond EU za oporavak.

Novac bi pozajmila Komisija na tržištu, uz garancije vlada država članica EU, u okviru programa makrofinansijske pomoći da Ukrajina ostane funkcionalna do kraja juna, prenosi Gardijan.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je procenio da je Ukrajini potrebno oko 4,8 milijardi evra mesečno za osnovne operacije.

EU je već obezbedila 4,1 milijardu evra Ukrajini od invazije Rusije 24. februara, uključujući vojnu pomoć.

EU će nastaviti da pruža „kratkoročnu finansijsku podršku Ukrajini kako bi zadovoljila njene potrebe i osnovne usluge“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Spremni smo da preuzmemo vodeću ulogu u međunarodnim naporima za rekonstrukciju, kako bismo pomogli obnovu demokratske i prosperitetne Ukrajine. To znači da će investicije ići ruku pod ruku sa reformama koje će podržati Ukrajinu na njenom evropskom putu“, izjavila je Fon der Lajen.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je na paketu podrške, koji će „pomoći Ukrajini da pobedi u ratu, da prevaziđe posledice agresije ruskih snaga i ubrza kretanje ka članstvu u EU“.

U međuvremenu, Evropska komisija je predstavila i plan od 210 milijardi evra za Evropu, u cilju eliminacije oslanjanja na ruska fosilna goriva do 2027. godine.

Plan uključuje uvoz gasa iz drugih zemalja, prelazak na obnovljive izvore energije i više napora da se uštedi energija.

Očekuje se da će ove mere zahtevati 210 milijardi evra dodatnih investicija do 2027. godine i 300 milijardi evra do 2030. godine, mimo sredstava koja su već potrebna za postizanje klimatskog cilja EU do 2030. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare