Evroposlanik postavio pitanje EK o poštovanju prava etničkih Rumuna u Srbiji

Vesti 09. avg. 202113:54 > 13:558 komentara
Podeli:
Brisel, EU, evropski parlament, ilustracija za eu, zastave
Izvor: Shutterstock

Rumunski evroposlanik Eudžen Tomak iz grupe Evropska narodna partija postavio je Evropskoj komisiji pitanje o Srbiji i poštovanju prava nacionalnih manjina.

Konkretno se radi o pravima etničkih Rumuna u Srbiji, objavio je Evropski parlament.

Kako je Tomak naveo, detaljna analiza je pokazala da rumunsko-vlaška podela, koja nema društveno ili istorijsko opravdanje, a veštački je stvorena od strane srpske države, dovodi do značajnih razlika i zanemarivanja prava etničkih Rumuna u Vojvodini i Timočkoj krajini.

Analiza je sprovedena zajedno sa nevladinim organizacijama i nacionalnim savetima koji predstavljaju etničke Rumune u Srbiji.

Ta analiza je pokazala i da Rumunska pravoslavna crkva u Srbiji nije priznata kao tradicionalna crkva i za razliku od tradicionalno priznatih crkava, nema pravo na povraćaj PDV od države.

Etnički Rumuni u Timočkoj krajini ne uživaju priznanje države kada je reč o njihovim verskim uverenjima i nemaju pravo da grade crkve ili prisustvuju službama na rumunskom, navodi se.

Dalje piše i da je van Vojvodine program javnih servisa na rumunskom jeziku izuzetno ograničen, a da je pristup obrazovanju i verskim službama na rumunskom podložan ograničenjima.

Takođe se časovi rumunskog jezika za etničke Rumune u školama nude samo kao izborni predmet, čime se slabi osećaj identiteta te nacionalne manjine, navodi rumunski evroposlanik u pitanju Komisiji.

S obzirom na to, Tomak pita kako Komisija namerava da se bavi tim pitanjima i pruži Srbiji neophodnu podršku i podsticaje kako bi ispunila standarde iz poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, a čime se obezbeđuje poštovanje prava nacionalnih manjina u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.

Tomak od Komisije traži pismeni odgovor.

Komentari

Vaš komentar