Evroposlanik: Kako su srpske vlasti mogle dozvoliti ovakvu situaciju u Linglongu

Vesti 16. dec. 202113:30 > 14:2327 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Evroposlanik Klemen Grošelj izjavio je za N1 da je na današnjoj plenarnoj sednici Evropski parlament raspravljao o prinudnom radu u fabrici Linglong i ekološkim protestima u Srbiji.

Podsetimo, Grošelj je predlagač rezolucije o kojoj se raspravlja u EP, a u njoj se pominju se napadi na demonstrante, navodna trgovina ljudima u slučaju vijetnamskih radnika fabrike Linglong, uvrede upućene potpredsednici stranke Slobode i pravde Mariniki Tepić, a izražava se i zabrinutost zbog mogućeg uticaja projekta kompanije Rio Tinto na životnu sredinu.

Povezane vesti

„Rasprava je već završena. Sada sledi glasanje. Sama rasprava je išla u smeru da je neprihvatljiva ovakva situacija sa radnicima u oovoj fabrici, a isto tako je išla u smeru da je neprihvatljivo da građani srbije nemaju prava na mirne proteste. pre svega je bilo pitanje šta je to radila policija? Stav Evropske komisije je bio vrlo jasan, policija je tu da štiti mirne demonstrante, koji na to imaju ustavno pravo“, naveo je Grošelj.

Dodaje da njega i ostale poslanike brine kako se uopšte moglo dogoditi situacija sa vijetnamskim radnicima u fabrici Linglong.

„Kako su uopšte srpske vlasti mogle da dozvole ovakvu situaciju da imate radnike, koji su u biti robovi svojim poslodavcima. To je bilo prvo pitanje. Drugo pitanje je bilo oko same pozicije kineskih investicija u Srbiji i da je to neprihvatljivo, ako gledamo sa stanovištva da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. U EU, ovakve investicije, sa ovakvim odnosom prema radnicima, su neprijvatljive“, istakao je Grošelj.

On je dodao da je to bila glavna tema rasprave u Evropskom parlamentu, i da bi ista reakcija bila u pitanju bilo kog investitora.

Pojašnjava da je Srbija kao zemlja kao kandidat u pregovorima, dužna da prihvati i evropske zakone, „bez obzira da li se radi o Rio Tintu ili o Linglongu“.

„To je neprihvatljivo. To smo imali i u nekoliko drugih zemalja članica EU, i institucije su reagovale. Ono što nas iznenađuje je činjenica da srpske institucije znaju da budu izuzetno efikasne po tim pitanjima. Da li to znači da kineske investicije imaju poseban pravni status u Srbiji“, zapitao je Grošelj.

Pogledajte kompletno gostovanje evroposlanika Klemena Grošelja u emisiji N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar