Evroposlanici: Žalimo što neke partije u Srbiji ne žele posredovanje EP

Vesti 30. apr 202112:13 21 komentara
N1

Evroposlanici i posrednici u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima u Srbiji Vladimir Bilčik i Tanja Fajon i bivši članovi Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn i Eduard Kukan saopštili su da su primili k znanju da predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić organizuje odvojene konsultacije sa političkim partijama koje ne žele posredovanje evropskih insitucija u dijalogu, posebno Evropskog parlamenta. Navode da žale zbog tog njihovog stava, ali ukazuju da je međupartijski dijalog dobrovoljan proces koji je baziran na posvećenosti, volji i sposobnosti učesnika da postignu konsenzus kako bi se poboljšala politička klima pred predstojeće izbore.

„Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić zvanično nas je obavestio o planiranim konsultacijama unapred. Trenutno je otvoreno kako će rezultati ovih konsultacija uticati na aktuelni međupartijski dijalog. Međupartijski dijalog u Srbiji je proces koji zajedno koordiniraju Narodna skupština i Evropski parlament. Od početka druge faze ovog procesa jasno je da određene političke partije u Srbiji koje se protive evropskom putu Srbije, ne žele da učestvuju u razgovorima sa evropskim institucijama, posebno sa Evropskim parlamentom. Naravno, žalimo zbog ovakvog stava, ali ističemo da je međupartijski dijalog dobrovoljan proces koji je baziran na posvećenosti, volji i sposobnosti učesnika da postignu konsenzus kako bi se poboljšala politička klima pred predstojeće izbore“, saopštili su evroparlamentarci.

Povezane vesti

Oni dodaju da su „dobrodošle sve konstruktivne i realistične sugestije, čiji cilj je poboljšanje demokratske kulture među političkim strankama i poboljšanje trenutne situacije s obzirom na evropsko odredište Srbije“.

„S tim u vezi radujemo informacijama koje ćemo dobiti od predsednika Narodne skupštine na zajedničkom sastanku koji je predviđen za 7. maj“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Evropskog parlamenta.

U Narodnoj skupštini je 28. aprila održan sastanak predstavnika vlasti i dela opozicije koji je odbio posredovanje Evropskog parlamenta. Prisustvovalo je 26 predstavnika različitih političkih opcija, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nastavak  ovih razgovora očekuje se nakon Uskršnjih praznika, ali tačan datum još nije dogovoren.

U dijalogu učestvuju predstavnici vladajućih stranaka – Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpskog patriotskog saveza (SPAS).

Od opozicionih, pozivu su se odazvale Demokratska stranka Srbije (DSS), Srpska radikalna stranka (SRS), pokret Dveri i Dosta je bilo (DJB).

Dveri i DJB najavili su da će učestvovati i u razgovorima o izbornim uslovima kojima će posredovati predstavnici Evropskog parlamenta.

Kako je najavljeno, po pravilima dijaloga, sastanak je bio zatvoren za javnost, a nisu bile predviđene ni izjave nakon sastanka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare