Evropa poziva, deo opozicije odbija: Ko će biti u novom medijskom telu

Vesti 24. okt 202119:16 > 19:2521 komentara

Sutra ističe rok za prijavu predstavnika opozicije u Privremeno nadzorno telo za medije koje će kontrolisati šta ide u etar tokom izborne kampanje. Evroparlamentaraci pozivaju stranke koje su učestvovale u međustanačkom dijalogu da odrede svoje članove. Iz tog dela opozicije, međutim, tvrde da su razgovori sa evropskim predstavnicima završeni bez uspeha i da neće učestvovati u telima koja kako tvrde nemaju nikakvu svrhu.

Evropa poziva, a deo opozicije odbija. Poziv za novo medijsko telo dobili su svi predstavnici opozicije u Srbiji. Njihovih je šest mesta, a ostalih šest članova postavlja REM.

„Želeli bismo da vas ohrabrimo da aktivno učestvujete u primeni mera koje bi mogle da pomognu poboljšanju uslova za predstojeće izbore u Srbiji, a to se posebno odnosi na formiranje Privremenog nadzornog tela za medije“, navode u pismu Tanja Fajon i Vladimir Bilčik.

U odgovoru evroparlamentarcima Stranka slobode i pravde poručuje da su se predstavnici Evrope dogovarali sa režimom i na taj način, kako navode u pismu, „lupili šamar svima koji uporno rade na uvođenju Srbije u EU“.

Povezane vesti

„Tela koja ste vašim dogovorom sa režimom formirali nemaju svrhu, ni smisao, pošto nemaju nikakva izvršna ovlašćenja i bave se isključivo monitoringom i to samo tokom vremena trajanja izborne kampanje“, kaže Dragan Đilas.

I ostale stranke koje se navode u pismu evroparlamentaraca imaju jedinstven stav.

„Narodna stranka je odbacila dokument koji su evropski pregovarači dali opoziciji zbog toga što oni nisu baš ništa što smo predložili prihvatili, zbog toga mi nećemo učestvovati u tim telima koja su oni predložili jer su to kozmetička i savetodavna tela, ali ćemo sa partnerima iz opozicije sa kojima pregovaramo i nadam se da ćemo uspeti da dođemo do jedinstvene opozicione liste u Beogradu, na republici i za predsedničke izbore, dogovarati dalje korake“, kaže Stefan Jovanović iz Narodne stranke.

„Mi smo rekli da je za nas taj proces završen neuspešno i da u njemu dalje nećemo učestvovati, nikakvi dijalozi za nas više nisu opcija, vreme je isteklo, jedino što nas interesuje jesu dijalozi sa potencijalnim partnerima i građanima kako bismo u aprilu smenili vlast“, kaže Pavle Grbović iz PSG.

Telo za medije je protivzakonito, ocenjuju u organizaciji CRTA i tvrde da dogovoreni izborni uslovi ne obuhvataju objektivno informisanje građana, niti regulišu funkcionersku kampanju.

„Od jula meseca imamo utrostručenu aktivnost predsednika Srbije kada pominjemo pojavljivanje na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, samo u oktobru imali smo čak 37 direktnih obraćanja od kojih je ekskluzivno emitovao Pink 27 puta, u izbornoj kampanji po važećim pravilima tako nešto ne bi moglo da bude moguće“, kaže Raša Nedeljkov.

Da li će se ovakav trend pojavljivanja predsednika Srbije na TV ekranima nastaviti u Telu za medije pratiće za sada od opozicije stranka Borisa Tadića i koalicija DSS-POKS jer su samo oni predložili članove.

„Podsetiću da smo mi iz vlasti prihvatili sve što su oni tražili i obećali da ćemo sve sprovesti u delo bez obzira na ti što su Đilasova i Jeremićeva stranka sve to popljuvali“, rekao je predsednik Skupština Ivica Dačić.

Predsednik Srbije oko 15. februara raspisaće parlamentarne izbore, a predsednik skupštine u martu će, kako kaže, raspisati izbore za predsednika države, 90 dana pre isteka mandata Aleksandru Vučiću i mesec dana pre samih izbora.

Komentari

Vaš komentar