Europa Nostra: Dečani na listi najugroženijih kako bi se pronašlo trajno rešenje

Vesti 02. jun 202118:15 4 komentara
N1

Organizacija Europa Nostra saopštila je da njena odluka da manastir Dečani uvrsti u listu sedam najugroženijih kulturnoistorijskih spomenika u Evropi ne predstavlja nikakvu osudu, već je cilj okupljanje svih aktera i podsticanje dijaloga, kako bi se pronašlo trajno rešenje za očuvanje ugroženog objekta.

Nacionalne i lokalne vlasti obično pozdravljaju takvu odluku, navela je Europa Nostra, uz konstataciju da je od 2013. uvrstila na listu ugroženih spomenika ukupno 43 objekta u 26 evropskih zemalja, a među njima su i Kalemegdanska tvrđava i Narodno pozorište u Tirani.

Povezane vesti

Zahvaljujući posvećenosti i saradnji svih aktera, mnogi spomenici su spaseni, uključujući Rimski amfiteatar u Draču i Sinagoga u Subotici, saopštila je Europa Nostra.

Ta organizacija je navela da će njeni stručnjaci ispitati stanje sedam spomenika sa ovogodišnje liste ugroženih i da će biti organizovani onlajn razgovori sa svim akterima.

„Manastir Dečani ima poseban značaj za kulturni i duhovni identitet i nasleđe srpskog naroda i važan je za sve građane Kosova, kao neprocenjiv element multikulturnog i multireligijskog nasleđa. Zato je očuvanje tog izuzetnog spomenika zajednička odgovornost svih aktera – verskih i sekularnih, od lokalnih i nacionalnih, do evropskih i međunarodnih nivoa vlasti“, saopštila je Europa Nostra.

Dodaje se da Dečani ne bi trebalo da budu razlog sukoba i podela, već treba da služe kao veza između svih građana opredeljenih za evropske vrednosti i posvećenih obnovi dijaloga i mira između različitih zajednica, uz poštovanje njihovog kulturnog i duhovnog identiteta i nasleđa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare