Euro Litijum Balkan: Nije bilo „negativnog uticaja“ bušotine na vodu meštanina

Vesti 11. nov 202111:10 > 11:11 4 komentara
N1

Kompanija Euro Litijum Balkan koja vrši geološka ispitivanja u dolini Kolubare oglasila se saopštenjem za javnost povodom nedavnih izjava koje su se čule na protesnom skupu "Marš s Kolubare“ koji je održan u selu Lukavac, a koje se odnose na sporne bušotine broj 22 i 4 u tom mestu i selu Šušeoki i na zagađenje vode u bunaru, nedaleko od jedne od njih.

Podsetimo, na nedavnom protesnom skupu u Lukavcu na kome su građani tražili zaustavljanje svih istražnih radnji koje u dolini Kolubare sprovodi kompanija Euro Litijum, Cvetko Jovanović iz Lukavca prisutnima je pokao flaše zamućene vode iz svog bunara i tvrdio da je i referentna laboratorija iz Beograda potvrdila hemijsku neispravnost vode. Jovanović je tada rekao da mu je predočeno da tu vodu ne samo da ne sme da pije, već ni da se kupa u njoj, a to je na skupu potvrdio i advokat Sreten Đorđević, koji zastupa meštane sela u dolini Kolubare.

Povezano:

Ovaj problem sa vodom u bunaru Jovanovića je doveden u vezu sa spornom bušotinom broj 22 u Lukavcu.

U saopštenju kompanije Euro Litijum nigde se ne pominje profit ali je naznačeno da je svrha istraživanja „da shvatimo da li je moguće uspostaviti održivi ekonomski razvoj u Valjevu i Srbiji“.

Navodi se da su rezultati analize vode pokazali da nije bilo negativnog uticaja na bunar udaljen oko 127 metara od bušotine broj 22. Za bušotinu broj 4 je objašnjeno da je izvedena od strane preduzeća LithiumLi Balkan, koje nije u vlasništvu Euro Lithiuma, kao i da je ta bušotina ostala nezapečaćena na zahtev vlasnika parcele. Izražena je spremnost da se uz odobrenje vlasnika pomenuta bušotina snimi.

Kada je reč o istražnoj bušotini broj 22, kompanija potvrđuje da je 2019. godine angažovala akreditovanu laboratoriju koja je izvršila odgovarajuću analizu uzoraka vode čiji su rezultati potvrdili da „nije bilo negativnog uticaja na bunar koji je udaljen oko 127 metara od bušotine“.

“Od završetka radova 2019. godine i zatvaranja naše istražne bušotine, nijedno preduzeće ili građanin nas nije kontaktirao u vezi sa bilo kakvim problemom ili zabrinutošću. U međuvremenu je izgrađena brza saobraćajnica u neposrednoj blizini pomenute istražne bušotine”, navodeno je u saopštenju, u vezi sa bušotinom broj 22.

Što se tiče istražne bušotine broj 4, precizirano je da je izvedena 2012. godine od strane preduzeća LithiumLi Balkan koje nije u vlasništvu Euro Lithium Inc. odnosno Euro Lithium Balkan.

“Prema dokumentima i evidencijama kojima raspolažemo, istražna bušotina je na pismeni zahtev vlasnika parcele ostala nezapečaćena – necementirana. Uprkos prethodno navedenim činjenicama spremni smo da uz odobrenje vlasnika parcele saniramo pomenutu bušotinu”, poručuje se u saopštenju.

Iz kompanije Euro Lithium Balkan takođe ističu da su „veoma ponosni na svoj tim geologa i tehničara, koga većinom čine Valjevci“, koji “dele naše poštovanje prema zajednici, vodi i vazduhu”, kao i da zaposleni zajedno imaju više od 50 godina radnog iskustva u geološkim istraživanjima u Srbiji.

“Moramo naglasiti da naši istražni radovi nisu “otvaranje rudnika” i da naše istraživanje nema negativan uticaj na koncentraciju opasnih i štetnih materija koje mogu ukazati na kontaminaciju podzemnih voda i zemljišta. Svrha našeg istraživanja je da shvatimo da li je moguće uspostaviti održivi ekonomski razvoj u Valjevu i Srbiji. Dok sprovodimo naša istraživanja, nastojimo da budemo aktivni, kao i da doprinosimo i pomažemo zajednici u rešavanju nekih od postojećih ekoloških izazova”, poručili su iz Euro Lithium Balkan.

Posebno je naglašeno da je ova firma uvek otvorena za saradnju i komunikaciju sa svim zainteresovanim stranama. Iz Euro Lithiuma ponavljaju da rade na tome da budu transparentni i da njihova vrata uvek budu otvorena za zajednicu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare