Euleks u izveštaju pohvalio institucije Kosova za rad tokom pandemije korone

Vesti 18. maj. 202119:45 > 19:48
Podeli:
Izvor: N1

Misija Evropske Unije za vladavinu prava na Kosovu objavila je specijalni izveštaj o uticaju pandemije COVID-19 na vladavinu prava na Kosovu.

Predstavljajući izveštaj o uticaju koronavirusa na vladavinu zakona na Kosovu, šef misije Euleks Lars Gunar Vigemark pohvalio je kosovske pravosudne institucije zbog uspešnog rada i tokom pandemije.

Kako odrediti prioritete kod sudskih predmeta kada je zbog javnog zdravlja vrlo rizično održati bilo kakvo ročiste? Postoji li način da se javnosti i medijima obezbedi pristup suđenju  usred pandemije, a da se ono ne pretvori u „superprenosioca“?

Ovo su samo neki od stvarnih scenarija na koje su  tokom pandemije COVID-19  institucije vladavine prava na Kosovu morali da odgovore tokom protekle godine.

U izveštaju misije Evropske unije EULEX na Kosovu objavljenom danas u Prištini, rečeno je da su uprkos poteskoćama institucije vladavine prava  uspele  da upravljaju situacijom.

„Kad sam stigao na Kosovo, nije mi palo na pamet da ću vam danas predstaviti efekte pandemije na pravosudni sistem na Kosovu. Obim pandemije nas je sve iznenadio, ali iznenađen sam kako se kosovske institucije aklimatizuju sa ovom situacijom ozbiljno tretirajući pandemiju“, rekao je šef Euleksa Lars Gunar Vigemark.

„Euleks je procenio najrelevantnije mere na osnovu kojih su izdate mnoge preporuke. Glavni nalaz odnosi se na procesuiranje hitnih slučajeva. To su slučajevi kojima preti rok zastarevanja. Drugo otkriće odnosi se na osiguranje prava na zdravlje, odnosno smanjenje broja prisutnih na sednici, tako da smo imali ograničeni broj prisutnih“.

U izveštaju se istice da je za pohvalu pristup utvrđen na Sudskom savetu Kosova kojim se identifikuje niz  specificnih aktivnosti koje se smatraju „hitnim“, ali, istovremeno ostavlja sloboda diskrecije sudijama pri odredjivanju drugih hitnih aktivnosti.

U izveštaju se ističe da se ova diskrecija treba koristiti u skladu sa standardima ljudskih prava, koje bi, ako se zanemare, prouzrokovale nepopravljivu štetu, posebno ugroženim pojedincima ili grupama.

Kao poseban problem koji još nije obuhvaćen u izveštaju, istaknuto je povećavanje broja slučajeva nasilja u porodici tokom epidemije. Za ubuduće se planira detaljna analiza ovog problema.

Komentari

Vaš komentar