EU za obrazovanje u Srbiji dala još 6,5 miliona evra – ukupno 20,8 miliona evra

Vesti 29. jan 202116:06 2 komentara
N1

Evropska unija (EU) je isplatila treću tranšu od šest i po miliona evra za uspešno sprovođenje reformi u obrazovanju koje je Srbija ostvarila od 2019. do sredine 2020. godine, čime je ukupna podrška Brisela u vidu bespovratne pomoći uvećana na 20,8 miliona evra kroz program sektorske budžetske podrške, saopšteno je u petak.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici čestitao je Srbiji na pozitivnoj oceni Evropske komisije u oblasti reforme obrazovanja u izveštajnom periodu, što je omogućilo da se šest i po miliona evra bespovratne pomoći uplati u budžet Srbije.

“Obrazovanje je za svaku zemlju zaista najbolje ulaganje u sopstvenu budućnost. Mladim generacijama je potrebna naša najveća podrška i zaslužuju je. EU je u proteklih 15 godina donirala više od 100 miliona evra u obrazovni sektor u Srbiji, a ova nova sredstva će dodatno doprineti tom cilju“, rekao je Fabrici.

Sredstva iz programa sektorske budžetske podrške su izdvojena na osnovu uspešne realizacije reforme obrazovanja, prateći nacionalna strateška dokumenta u toj oblasti.

Posebno su u obzir uzeti konkretni rezultati u podizanju kvaliteta nastave i učenja, obezbeđivanju nastave na manjinskim jezicima, obrazovnoj inkluziji romskih učenika i povezivanju obrazovanja sa tržištem rada.

Joksimović: Ulaganje u ljude – ulaganje u budućnost

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da sprovođenje sektorske budžetske podrške sa ovako visokom efikasnošću u ostvarivanju projektovanih ciljeva govori o tome koliko su institucije Srbije posvećene suštinskim reformama.

Ona je istakla da je Evropska komisija uvažila te napore svojom pozitivnom odlukom da odobri sredstava za isplatu.

“Posebno smo zadovoljni činjenicom da je ovakav vid podrške opredeljen za sektor obrazovanja, jer je ulaganje u ljude ulaganje u budućnost. Obuka više od 50 odsto nastavnog i nenastavnog osoblja za primenu inovativnih praksi nastave, unapređenje položaja ranjivih grupa učenika u obrazovnom sistemu, dalji rad na razvijanju sistema Nacionalnog okvira kvalifikacija nisu kratkoročni, već rezultati od kojih će korist imati buduće generacije učenika i studenata i nastavnog osoblja“, naglasila je Joksimović.

Jedno od najznačajnijih dostignuća Srbije u ovom periodu je sveobuhvatna obuka 40.000 nastavnika za primenu inovativnih praksi nastave.

Rezultati su postignuti i u referenciranju nacionalnog okvira kvalifikacija sa evropskim okvirom kvalifikacija, kao i u obezbeđivanju jednakih mogućnosti za romsku decu u obrazovnom sistemu.

Ružić: Važno što je obrazovanje jedan od prioriteta vlade

Ministar prosvete Branko Ružić istakao je da ohrabruje napredak koji je učinjen u oblasti obrazovanja, a dalje reforme podstiču priznanja i podrška koju dobijamo od EU.

On je ocenio da je važno što se obrazovanje našlo među prioritetima nove vlade i što je time obezbeđen kontinuitet u reformama.

“Evropska unija svakako je najveći donator u Srbiji i uživamo podršku u jednom od najvažnijih zadataka u narednom periodu – izradi Strategije razvoja obrazovanja do 2027. godine”, kazao je Ružić.

Evropska unija je ocenila da je Srbija uspešno ostvarila većinu indikatora za dati period.

Dalje unapređenje je neophodno u reformi nastavnih planova i programa za osnovno i srednje obrazovanje, sprovođenju državne mature, punoj primeni Zakona o dualnom obrazovanju, održivosti nacionalnog okvira kvalifikacija, jačanju podrške deci nepovoljnog socijalno-ekonomskog položaja sa posebnim fokusom na ključne tranzicione periode iz jednog nivoa obrazovanja u drugi, kao i kvalitetu obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare