EU: U utorak nastavak dijaloga o svim dosadašnjim temama, a ne novi početak

Vesti 14. jun. 202117:22
Podeli:
Izvor: N1

Evropska unija (EU) očekuje sutra u Briselu na sastanku srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija nastavak pregovora o svim dosadašnjim temama i dogovorima Dijaloga Beograd-Priština, a ne neki "novi početak" dijaloga, potvrdili su zvaničnici EU u Briselu.

Kako je agenciji Beta precizirao portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano, očekuje se da se razmotri „dalji put u dijalogu koji znači nastavak tog procesa koji je počeo 2011“.

povezano

„Dakle to nije stari dijalog, već tekući dijalog, u kojem je posrednik Evropska unija, a u kojem“, želeo je da podvuče portparol visokog predstavnika EU žozepa Borela „oba partnera napreduju ka evropskoj budućnosti“.

„U tom procesu je došlo do promene partnera“, napomenuo je Stano, ukazavši na to da je na mesto kosovskog premijera došao Kurti, „ali ono što je obećano i taj proces ostaju isti“.

Borelov portparol je podvukao da „sva pitanja o kojima se razgovaralo u dosadašnjem Dijalogu, uz usluge dobre volje EU, jesu i biće takodje u budućim sastancima Dijalogu od ključne važnosti za sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa koji će uslediti na kraju Dijaloga“.

Stano je naglasio da „EU i sve njene zemlje članice, a to smo ovih dana čuli i od predstavnika SAD, svi očekuju da dve strane ostanu predane Dijalogu i sprovedu sve dosad postignute dogovore i pokažu volju i nužnu spremnost za kompromis kako bi se konačno došlo do sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“.

Borelov portparol je prethodno u pisanoj izjavi predočio da „EU i njene države članice očekuju od obe strane da ostanu posvećene uključivanju u ovaj dijalog i sprovodjenju svih prošlih sporazuma. To znači da sve što je dogovoreno, mora biti sprovedeno“.

Zvaničnici EU Borel i Miroslav Lajčak će sutra u nastavku Dijaloga Beograd-Priština najpre posebno razgovarati s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a potom i srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem da bi uoči zajedničkog sastanka utvrdili s kakvim su predlozima dve strane doputovale u Brisel.

Izvori EU u Briselu su potvrdili da će se pre runde dijaloga saopštenjem obratiti visoki predstavnik EU Borel, dok bi završnu izjavu o ishodu sastanka dati specijalni predstavnik Unije Miroslav Lajčak.

Nije predviđeno da učesnici susreta održe zajedničke konferencije za medije, ali se očekuje da se Vučić i Kurti odvojeno posle runde dijaloga obrate novinarima.

Komentari

Vaš komentar