EU podržava Srbiju u projektu uklanjanja mina, planira se razminiranje Bujanovca

Vesti 23. jul. 202118:14
Podeli:
Izvor: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije uzeće učešće u projektu Evropske unije čiji je cilj jačanje sposobnosti Srbije u oblasti razminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava, a u petak je izvršeno zajedničko izviđanje iz vazduha lokacija na teritoriji opštine Bujanovac koje je potrebno razminirati.

Pročitajte još:

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, planirano je da to realizuje Centar za razminiranje.

U izviđanju iz helikoptera Vojske Srbije učestvovali su načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije general-major Želimir Glišović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i direktor Centra za razminiranje Bojan Glamočlija.

Projekat se realizuje u okviru saradnje sa Evropskom unijom u poglavljima ljudska prava, demokratija i mir, a učešćem u njemu Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, zajedno sa Centrom za razminiranje, izgrađuju potrebne operativne sposobnosti, unapređuju kapacitete za razminiranje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava po najvišim međunarodnim standardima i doprinose razvoju oblasti ljudskih prava, navodi se u saopštenju.

Evropska unija pruža finansijsku pomoć, savremenu radnu i zaštitnu opremu i podršku u osposobljavanju i stručnom usavršavanju za poslove razminiranja.

Vojska Srbije na ovaj način doprinosi stvaranju uslova za otklanjanje opasnosti po život i zdravlje građana Republike Srbije, zaštiti životne sredine i bezbednom korišćenju zemljišta u javnoj i privatnoj svojini, navodi Ministarstvo odbrane.

Komentari

Vaš komentar