EU ovog meseca predlaže zakon o potvrdama o vakcinaciji

Vesti 01. mar. 202116:52
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Evropska unija će ovog meseca predložiti zakon o potvrdama o vakcinaciji protiv koronavirusa, javlja turska državna novinska agencija Anadolija.

Radi se o takozvanom digitalnom zelenom kartonu, koji EU želi da uvede kao sistem koji će osigurati dokaze da je neka osoba vakcinisana protiv koronavirusa, prebolela tu infekciju ili je samo testirana.

“Ovog meseca ćemo predstaviti predlog zakona o digitalnom zelenom kartonu“, saopštila je čelnica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru.

Pročitajte još:

Portparol Evropske komisije Erik Mamer pojasnio je da će digitalni zeleni karton sadržati medicinske rezultate kako bi se olakšalo putovanje unutar EU.

Predlog Evropske komisije trebalo bi da poveća uticaj EU nad ogrančenjima putovanja koja su uvele države članice kako bi suzbile širenje koronavirusa.

Zatvaranje granica i razna ograničenja kretanja izazvali su neslaganje među članicama EU, a kritikovala ih je i Evropska komisija.

EK je prošle sedmice uputila apel Nemačkoj, Belgiji, Švedskoj, Finskoj, Danskoj i Mađarskoj da poštuju pravila Unije o slobodnom kretanju i usvoje neke druge, proporcionalne i potrebne mere, umesto nametanja potpunih zabrana putovanja.

Međutim, predlog o potvrdama o vakcinaciji moraće da usvoje i članice EU, kao i Evropski parlament.

Komentari

Vaš komentar