EU obezbedila još 13 miliona evra za upravljanje migracijama u Srbiji

Vesti 19. jan. 202112:561 komentar
Podeli:
Izvor: Shuterstock

Evropska unija obezbedila je dodatnih 13 miliona evra za podršku Srbiji u upravljanju migracijama u 2021. godini, saopštio je EU info centar.

Kako se navodi u saopštenju, u proteklih gotovo šest godina, odnosno od kada je povećan priliv migranata na teritoriju Srbije, Evropska unija je donirala ukupno oko 130 miliona evra, a ta sredstva se koriste za podršku državnim institucijama uključenim u upravljanje migracijama, kao i za podršku migrantima.

Podrška EU omogućila je Srbiji da primeni sveobuhvatan pristup tom problemu, baziran na Komesarijatu za izbeglice, koji obezbeđuje smeštaj, hranu i zaštitu migranata, zatim medicinske i pedagoške usluge izbeglicama, koje obezbeđuju Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo obrazovanja, omogućeno je pojačano upravljanje granicama, a Međunarodna organizacija za migracije pomaže institucijama pri zaštiti migranata i njihovog dobrovoljnog povratka i reintegracije u zemlje porekla.

„Tekuća Podrška EU upravljanju migracijama u Srbiji pokazala se kao ključan i održiv program i tokom pandemije koronavirusa, pa i tokom 2020. kada je broj smeštenih migranata na momente prelazio i 9.000“, navodi se u saopštenju i dodaje da je, prema proceni komesara za izbeglice i migracije Vladimira Cucića, taj broj trenutno oko 6.200.

Komentari

Vaš komentar